UvA

Slimme webapplicatie voor studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Datanose is een zeer uitgebreid product die studenten van de UvA ondersteunt bij administratieve processen. Veel studenten gebruiken de tool dagelijks. De belangrijkste functionaliteit is de mogelijkheid om het actuele rooster per student, de roosters van alle studierichtingen en persoonlijke informatie te bekijken.

UITDAGING
De UvA benaderde GlobalOrange voor de borging van de continuïteit, maar zeker ook voor de doorontwikkeling van Datanose.

AANPAK
GlobalOrange heeft Datanose vernieuwd en vervolgens de doorontwikkeling en het onderhoud volledig overgenomen. Een agile ontwikkelmethode (scrum) werd toegepast om volgens een roadmap te werken aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen van het platform.

RESULTAAT

  • Dagelijks meer dan 5000 gebruikers.
  • Het vervangt het gebruik van een aantal minder gebruiksvriendelijke standaard pakketten waarmee de gebruikers niet tevreden waren.
UvA

Datanose maakt UvA future-ready

Tevreden gebruikers
Datanose is een zeer uitgebreid product die de UvA ondersteunt bij administratieve processen. Het vervangt het gebruik van een aantal minder gebruiksvriendelijke standaard pakketten waarmee de gebruikers niet tevreden waren.

Future ready
GlobalOrange adviseerde om de bestaande architectuur, de geschreven code en functionaliteit van het productgrondig te analyseren. Dit heeft geresulteerd in een rapport met daarin de gevonden knelpunten, risico’s en verbeterpunten om tot een stabiele, goed te onderhouden en goed presterend product te komen die nog jaren mee kan.

Product is in gebruik
5000 studenten, docenten en onderwijsondersteuners van de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica gebruiken Datanose voor roosters, onderwijsprogramma’s, het boeken van ruimtes, en nog veel meer.

Ontwikkeling van complexe planning software

Borging van continuïteit en doorontwikkeling
De UvA benaderde GlobalOrange voor de borging van de continuïteit, maar zeker ook voor de doorontwikkeling van Datanose. GlobalOrange heeft Datanose vernieuwd en vervolgens de doorontwikkeling en het onderhoud volledig overgenomen. Een agile ontwikkelmethode (scrum) werd toegepast om volgens een roadmap te werken aan nieuwe functionaliteiten en verbeteringen van het platform.

Expertise op afroep
Voor Datanose was specifieke kennis op het gebied van refactoring en security van cruciaal belang voor de uiteindelijke kwaliteit van het product. GlobalOrange heeft dergelijke expertise snel en voor beperkte tijd beschikbaar gesteld als onderdeel van haar beheer en doorontwikkeling.

Managed services
GlobalOrange is het aanspreekpunt voor beheer en hosting waarbij dat laatste niet door ons zelf uitgevoerd wordt. UvA profiteert hierbij van het feit dat zij niet zelf hoeft na te denken over waar een eventueel probleem met het product ligt.

“We hebben in GlobalOrange een betrouwbare technologie partner gevonden. De Agile Scrum aanpak en plezierige samenwerking heeft een mooi resultaat tot gevolg; er is binnen budget en tijd, meer opgeleverd dan gepland. Met alle vertrouwen dat de samenwerking komend jaar even plezierig zal verlopen als tot nu toe gebeurt!”

UvA
Janneke van Marle
Head Education Service Center University of Amsterdam

Succesfactoren

Modernisering

Na een korte periode van refactoring, was de applicatie zover opgeschoond dat veranderingen weer goed uitgevoerd konden worden zonder dat er andere problemen naar boven kwamen.

On demand

Veel van de benodigde functionaliteit van Datanose was al beschikbaar. Sommige nieuwe functionaliteiten waren echter aanzienlijk. Om toch te komen tot werkbare tijdlijnen werd het beheer & door ontwikkelteam tijdelijk vergroot.

Agile aanpak

De samenwerking voor dit project verliep volgens agile en scrum ontwikkelmethoden, waardoor het gebruiksgemak en de efficiëntie in relatie tot het einddoel van de UvA continu geoptimaliseerd. Hierdoor is de applicatie voorzien van alle benodigde functionaliteiten.

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product creëren waar eindgebruikers en business stakeholders van zullen houden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.