Een digitale transformatie is een grote uitdaging voor elk bedrijf en valt traditioneel op de schouders van de leidinggevenden van de organisatie. In dit artikel delen we enkele “best practises” voor het doorvoeren van een succesvolle digitale transformatie en helpen we u de risico’s te minimaliseren.
De digitale transformatie staat al enkele jaren hoog op de agenda van het bedrijfsleven, maar er is nog steeds een dringende behoefte aan innovatie. Volgens IDC heeft 96% van de (grotere) organisaties al een digitale transformatie strategie ontwikkeld. Volgens hetzelfde onderzoek is 60% van deze organisaties van plan om tegen 2020 een “technology-first” cultuur te implementeren. Dat is behoorlijk veel, hoe zorgt u ervoor dat u blijft voorlopen?
Hoe kunt u een digitale transformatie leiden?
In 2015 voorspelde John Chambers, CEO van Cisco Systems, dat 70% van de bestaande bedrijven tegen 2025 een digitale transformatie zou starten, maar dat slechts 30% zou slagen. Als u verantwoordelijk bent voor de digitale transformatie binnen uw organisatie is het dus zaak om alle mogelijke valkuilen te vermijden.
Hier zijn 5 stappen om de digitale transformatie van uw onderneming te leiden.
- Bouw een strategie
- Kies evolutie boven revolutie
- Kies voor Agile
- Stel voldoende middelen beschikbaar
- Bouw een sterk team
1: Een solide strategie is een van de hoekstenen van het succes van uw digitale transformatie.
Zoek eerst een specifiek doel voor uw transformatie. Duidelijke korte- en langetermijndoelstellingen helpen u bij het opstellen van een samenhangend stappenplan voor uw transformatie. Een gebrek aan focus in uw digitale transformatie strategie en onrealistische deadlines daarentegen zijn enkele van de meest voorkomende fouten die u uiteindelijk duur kunnen komen te staan. Aan de andere kant dient uw strategie net zo flexibel te zijn als de markt verlangd.
2: Een digitale transformatie behoeft evolutie boven revolutie.
Het blindelings volgen van uw initiële digitale transformatie strategie is meestal niet de beste optie. Strategische prioriteiten kunnen onderweg veranderen, dus u dient flexibel zijn met uw plan. Dit zal u helpen om uw bedrijf stap voor stap te veranderen en uw processen te laten evolueren in plaats van een revolutionaire, ontwrichtende benadering van transformatie te kiezen. Focus op de kernproblemen binnen uw bestaande processen en digitale oplossingen. Probeer deze uitdagingen aan te gaan met de minst mogelijke frictie.
Een evolutionaire digitale transformatie strategie heeft een flink aantal voordelen, van de voor de hand liggende kosten- en snelheidsvoordelen tot risicoreductie en een grotere flexibiliteit van het bedrijf.
3: Een Agile digitale transformatie.
Het raadzaam u ook de adaptieve leiderschaps aanpak in overweging nemen – wat betekent dat uw hoofddoel als leider is om een duidelijk doel voor de digitale transformatie te formuleren, niet om het hele proces van A tot Z persoonlijk te beheren.
Een van de sleutels tot digitale transformatie is het vinden van een perfecte balans tussen het afstemmen van uw bedrijfsdoelstellingen en het waarborgen van de autonomie van uw team door hen in staat te stellen hun eigen beslissingen te nemen.
Uw bedrijf dient flexibel te zijn voor een succesvolle digitale transformatie. Een succesvolle digitale transformatie brengt zowel veranderingen in uw bedrijfscultuur met zich mee als technologische veranderingen.
4: Stel voldoende middelen voor uw digitale transformatie ter beschikking.
Wanneer u zich voorbereidt op een digitale transformatie, dient u zich te realiseren dat het een continu proces is dat voldoende middelen vereist. Transformatie-initiatieven mislukken wanneer organisaties geen voldoende middelen hebben om aan het project toe te wijzen voordat ze een tastbaar rendement op hun investering kunnen behalen.
In dit geval is de eerder genoemde evolutionaire benadering van een digitale transformatie een goede manier om kosten op peil te houden. U zult een onmiddellijk rendement op uw investering (ROI) zien door eerst de meest urgente zakelijke uitdagingen op te lossen.
De kosten van transformatie zijn echter niet het enige wat bedrijven onderschatten. Talent is een veel waardevollere bron, en vaak schaars als het gaat om digitale transformatie. Voordat u met uw transformatie begint, dient u ervoor te zorgen dat u over voldoende financiële middelen en talent beschikt om überhaupt te kunnen starten.
5: Bouw een sterk team dat uw digitale transformatie verwezenlijkt.
Er van uitgaan dat u een digitale transformatie efficiënt in eigen beheer kunt uitvoeren is een regelmatig gemaakte fout. U heeft misschien een eigen team developers in huis,maar dat betekent niet dat zij in staat zullen zijn om de transformatie gerelateerde taken zo goed uit te voeren als een extern (en dedicated) team.
U heeft de slimste mensen met relevante expertise en vaardigheden nodig om de transformatie vlekkeloos te laten verlopen. Als gevolg hiervan kan het nodig zijn om bepaalde rollen en verantwoordelijkheden binnen uw team te herstructureren, nieuwe teamleden aan te nemen of een externe software ontwikkelaar te contracteren voor specifieke zaken zoals DevOps of machine learning.
Het opleiden en aantrekken van eigen talent kan een behoorlijk uitdaging zijn en een extra kostenpost in uw budget. In de meeste gevallen is een samenwerking met een externe ontwikkelaar de meest veilige optie. Het inhuren van een dedicated team met een ervaren projectmanager laat u vrij om zich te concentreren op het grotere geheel. U kunt ook rekenen op deskundig advies en begeleiding wanneer dat nodig is en daardoor betere strategische beslissingen nemen.
Whitepaper Agile Software Ontwikkeling.
Software ontwikkelen met snelle en meetbare bedrijfsresultaten
Het bedrijfsleven wordt tegenwoordig gedicteerd door steeds snellere technologische en economische ontwikkelingen. Maar wat is de beste manier voor organisaties om snel, efficiënt en regelmatig nieuwe producten of diensten op de markt te kunnen zetten?
We hebben onze ruime ervaring op het gebied van Agile software ontwikkeling gedocumenteerd in een whitepaper. Deze delen we graag met u.
Kiezen voor GlobalOrange:
Onze drijfveer is het echt succesvol maken van onze klanten. Wij begrijpen en beschikken zelf over een start-up cultuur. We zijn bedreven in het op een creatieve manier oplossingen van complexe problemen, staan voor open communicatie en een vlakke organisatie.
We zijn echter geen start-up. Met een team van 50 mensen gevestigd in de Amsterdamse Posthoornkerk leveren we Enterprise Quality met Scale-up Speed. De producten die wij ontwikkelen zijn klaar voor de toekomst en omdat we werken met breed ondersteunde frameworks en libraries voorkomen we vendor lock-in.
In minder dan 100 dagen naar een compleet nieuw Tikkie.
We ondersteunden het innovatie lab van ABN AMRO met de ontwikkeling van de Duitse, en nieuwe Nederlandse, versie van Tikkie. Samen met ABN AMRO en Tikkie hebben we de codebase van Tikkie gerefactored, klaar gemaakt voor localization en sterk schaalbaar gemaakt. Daarnaast hebben we met andere experts ervoor gezorgd dat Tikkie draait op Amazon’s AWS. Deze nieuwe versie van Tikkie is klaar voor de toekomst en kan groeien zonder dat de variabele kosten significant stijgen.
Gabi Helfenstein (Tikkie/Moneyou) aan het woord:
De Duitse variant van Tikkie hebben we samen met ontwikkelaars van GlobalOrange opgebouwd tijdens een 100 dagen challenge. In ons kantoor hing een, inmiddels beruchte, scheurkalender. Elke dag telde. We hebben deze ambitieuze deadline als team ruimschoots gehaald. Uiteindelijk hebben we 67 effectieve werkdagen nodig gehad om Tikkie in de Duitse App-store te krijgen.
Maak een afspraak.
Twee studievrienden, met achtergronden bij IBM en ABN, richtten in 2006 GlobalOrange op. Een ambitieuze start-up bestaande uit een paar laptops, een behangtafel en een klein kantoortje in Amsterdam. Die startup is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest innovatieve software bedrijven van Nederland. Met een internationaal team van 50 man sterk werken we aan software die onze klanten écht succesvol maakt en helpt innoveren.
Kunnen we u ook helpen? Maak een afspraak.