
Het Internet of Things (IoT) is zich sterk aan het manifesteren, de ontwikkeling is veel groter dan menigeen zich kan voorstellen. Over een jaar of tien wordt een bedrijf zonder IoT-strategie waarschijnlijk vergeleken met een bedrijf zonder website nu.
Er zijn ongetwijfeld bedrijven die zelf nooit een inhoudelijk bijdrage zullen leveren aan het Internet of Things en er geen producten of diensten voor zullen ontwikkelen. Maar één ding is zeker: elk bedrijf zal vroeger of later gebruik gaan maken van de informatie die er via het Internet of Things beschikbaar komt.
De reden is eenvoudig. Allerlei sensoren en apparaten kunnen continu en onvermoeibaar informatie over bedrijfsprocessen en -middelen verzamelen, waarmee bedrijven hun dienstverlening kunnen verbeteren. Een IoT-strategie is daarom geen keuze, op termijn is het voor elk bedrijf zelfs bittere noodzaak.
Sensoren in alles
Het idee achter het Internet of Things is niet nieuw. Er werd 20 jaar geleden al over gesproken, maar dan onder de term ‘ubiquitous computing‘. De prijs van technologie is de afgelopen jaren zoveel gedaald, dat dit idee nu realiteit aan het worden is. Steeds meer apparaten zijn voorzien van software, sensoren en een netwerkverbinding.
Maar zoals de term ‘ubiquitous’ al zegt, zullen die sensoren uiteindelijk in alle aspecten van ons leven een rol gaan spelen, ook buiten de logistiek. Denk aan de zorg, waar wearables de gezondheidstoestand van mensen gaan meten. De energiemarkt, die steeds meer gebruik maakt van op afstand uitleesbare energiemeters en de maakindustrie die steeds meer bedrijfsprocessen met genetwerkte machines automatiseert.
Welke impact gaat het Internet of Things hebben op jouw markt en jouw bedrijfsmodel? Geen idee? Dat is nu precies de reden om te gaan werken aan je eigen IoT-strategie. Lees het blog ‘Welke IoT kans grijp jij?’
Ontbrekende schakels
Een van de meest genoemde voorbeelden van bedrijven die bestaande markten ontwrichten, is het taxibedrijf Uber. Het lijkt zo simpel, een mobiele app die de ouderwetse taxicentrale totaal buiten spel zet. Dit inzicht hebben we echter pas in de loop der jaren ontwikkeld. Eerst moest het internet zich ontwikkelen tot een actuele en alom vertegenwoordigde bron van informatie.
Daarna volgde de snelle ontwikkeling van de smartphone en mobiel internet, waardoor mobiele apps steeds gangbaarder werden. Doordat deze technologieën steeds meer met elkaar vergroeid zijn, zien we inmiddels de vele nieuwe mogelijkheden die ze samen kunnen bieden.
Zo worden er momenteel allerlei bedrijfsmodellen op zijn kop gezet door een combinatie van technologie, creativiteit en innovatie. Het Internet of Things zal hoogstwaarschijnlijk eenzelfde impact op bedrijven hebben. Het wachten is alleen nog op een paar ontbrekende technologische schakels.
Alles is ‘connected’
Naast het feit dat het IoT draait om sensoren, is het belangrijkste element natuurlijk het feit dat al deze apparaten via het internet met elkaar kunnen praten. Men verwacht dat er in 2020 zo’n 50 miljard apparaten op aarde via het internet verbonden zullen zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden in theorie eindeloos, maar het ontbreekt in veel gevallen nog aan logische interface.
Hoe nu verder?
Momenteel is de belangrijkste meerwaarde van het IoT voor de meeste bedrijven dat zij meer inzicht krijgen in eigen bedrijfsprocessen en dienstverlening. Bedenk welke sensoren van toepassing zijn op jouw organisatie en welke impact het zou hebben om (wellicht zelfs met minder medewerkers) altijd live inzicht te hebben in de status of locatie van bedrijfsmiddelen.
Maar de ontwikkelingen gaan hard. Technologieën als wearables en home automation zorgen ervoor dat bedrijven hun klanten steeds beter kunnen leren kennen en allerlei digitale diensten voor hen kunnen ontwikkelen. Niet voor niets werd Apple Watch geïntroduceerd in combinatie met het Apple HealthKit platform, en niet voor niets kocht Google in 2014 voor 3,2 miljard dollar de intelligente Nest-thermostaat.
Om een goede strategie te ontwikkelen voor het Internet of Things moet je vooral alert zijn op de ontwikkelingen in de markt. Kijk met een creatieve blik naar nieuwe ‘connected devices’ en diensten, hoe deze gecombineerd kunnen worden en welke waarde ze zouden hebben voor jouw business. Het gouden idee kan uiteindelijk net zo simpel zijn als het bedenken van een taxi-app.