Een SaaS-product ontwikkelen met grip op budget

Book icon 4 min

De meeste SaaS-ondernemers hebben een ding gemeen, ze delen hun voornaamste doelstelling: het snel en duurzaam laten groeien van hun bedrijf. Dit impliceert dat je als ondernemer relatief snel marktaandeel dient te veroveren met een product dat daadwerkelijk de wensen van uw klanten tegemoet komt. Heb je daar een ontwikkelbudget voor nodig waarvan zelfs de VC’s uit Silicon Valley gaan blozen? Dat valt te bezien…

Lean en pragmatisch beginnen met het ontwikkelen van jouw product is de sleutel, begin met ontwikkelen van een MVP. Zo ontwikkel je met een beperkt budget een fantastisch SaaS-product.

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

  • Lean Startup
  • Toepassen van de Build-Measure-Learn Cycle
  • Het kiezen voor frameworks
  • Het outsourcen van de ontwikkeling

 

 

Ontwikkel uw SaaS-product “the Lean Startup Way”

Niet eerst een dik bedrijfsplan tot in detail uitwerken, maar starten met een simpel prototype om een aanname te testen: dat is de kern van de Lean Startup-methode. De Amerikaanse ondernemer Eric Ries is de bedenker van deze innovatiemethodiek, die inmiddels razend populair is en door veel bedrijven wordt gebruikt om nieuwe producten en bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

De centrale gedachte van Lean Startup is dat je bij de ontwikkeling van een nieuw product in de beginfase met een klein team zoveel mogelijk experimenteert en toewerkt naar een minimum viable product (MVP). Een MVP is een bruikbaar product waarvan met enige zekerheid is vast te stellen dat het levensvatbaar is. Zodra je zeker weet dat het product zijn beloftes waarmaakt en bijdraagt aan het bedrijfsresultaat, is het klaar voor een grootschalige uitrol. Het product kan dan in opeenvolgende stappen verder ontwikkeld worden.

In essentie draait het verantwoord (door) ontwikkelen van een SaaS-product om focussen op de waarde-opbouw rondom jouw product. Dit kan in sommige gevallen simpel zijn. Stel jezelf de vraag, draagt de feature die ik wil laten ontwikkelen bij aan de essentie van mijn product? Maakt dit mijn product onmisbaar? Lost deze feature het probleem van mijn klanten beter/sneller op?

Of zoals wij ons bij GlobalOrange afvragen, maakt dit onze klanten succesvoller?

Je zult merken dat een dergelijke manier van denken een belangrijke leidraad zal zijn in het maken van build-or-buy beslissingen.

Pas de Build-Measure-Learn Cycle toe

In het ontwikkelproces is de Build-Measure-Learn Cycle van groot belang. Met deze zogenaamde feedback-loop meet je de bedrijfsresultaten van elk opgeleverd deelproduct door gebruikers (potentiële klanten) feedback te laten geven. Zo kan men leren of de aannames kloppen en of men inderdaad bouwt wat de klant wil, wat tot minder verspilling van tijd en geld leidt. Je kunt door dit proces al vroeg in de ontwikkeling van een product ontdekken of het gunstiger is het oorspronkelijke plan alsnog te wijzigen. Deze strategiewijziging heet ook wel een ‘pivot’.

Certo Escrow

Kies voor geaccepteerde Frameworks

Als je snel een geweldig product wenst te ontwikkelen met grip op jouw investering dan is het opnieuw uitvinden van het wiel wel het allerlaatste wat je wilt doen. Bij GlobalOrange geloven we in maatwerk software, maar niet in het constant opnieuw uitvinden van het wiel. Door generieke functionaliteit in te zetten besparen we tijd en geld. Daarom maakt GlobalOrange gebruik van frameworks.

Letterlijk vertaald is een framework een kader. Binnen dat kader kan gebruik gemaakt worden van voorgeprogrammeerde generieke functionaliteit waar onze developers als het ware specifieke code ‘bovenop bouwen’. Zo werken zaken als authenticatie, login ondersteuning en database connecties ‘out-of-the-box’.

Het kader dat een framework ons biedt heeft ook een positieve, standaardiserende, invloed op het ontwikkelproces. Het framework is opgezet om op een bepaalde manier gebruikt te worden. Het team volgt de standaard en hoeft geen onderlinge afspraken te maken, die zijn er immers al. Iets wat de efficiency en kwaliteit van het teamwork ten goede komt.

Daarnaast bevatten de betere frameworks een keur aan ondersteunende programma’s, compilers, code libraries, tool sets en API’s, wat wederom de efficiency en kwaliteit van het teamwork ten goede komt. Bij GlobalOrange werken daarnaast louter met frameworks waar zich een grote community developers om heeft verzameld.

Het toepassen van generieke functionaliteit door gebruik te maken van frameworks bieden ons snelheid en kwaliteit terwijl we budget kunnen sparen.

“Wij zijn zeer tevreden met de tool die we samen hebben ontwikkeld. Het resultaat is erg klantvriendelijk en heeft de werkzaamheden versimpeld. Zowel voor XPO als voor onze klanten die gebruik maken van de tool.”

Certo Escrow
Marit Jansema
Logistics Manager XPO Logistics

Outsourcing van de ontwikkeling van jouw SaaS-product

Goede softwareontwikkelaars zijn schaars. Ze bevinden zich in een luxepositie op de arbeidsmarkt. Bevalt het ze niet? Dan gaan ze zo naar de buren. Het kan zeker voor SaaS-bedrijven een dure en ondankbare exercitie zijn om goede ontwikkelaars aan te trekken. Daarnaast zijn er voor de ontwikkeling van goede software verschillende expertises nodig. Dit maakt het in huis halen van een goed team nog lastiger. De fees die recruitment agencies vragen voor hun diensten zijn in veel gevallen op z’n zachtst gezegd pittig. Voor grote ondernemingen zijn deze extra kosten misschien geen groot probleem, maar de meeste bedrijven kunnen hun resources beter besteden.

Het uitbesteden van software-ontwikkeling vergt in de meeste gevallen een aanzienlijk kleinere investering dan eigen developers werven. Daarnaast zijn de ontwikkelaars van een ontwikkelende partij vaak van een hoger niveau en hebben ze meer ervaring.

Het uitbesteden van de ontwikkeling van jouw software helpt je bovendien te voldoen aan de hoge eisen van jouw markt. Een externe ontwikkelpartner ondersteunt je met ontwikkelkracht, analyse en innovatievermogen, zodat je snel en efficiënt te werk kunt gaan.

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.