Code refactoring is een onvermijdelijk deel van de levenscyclus van elk software product. Als een project zich ontwikkelt, raakt de code verouderd. Het is dus niet de vraag of je wel of niet moet refactoren (het antwoord is altijd ja, op een gegeven moment ontkomt u er niet aan). De vraag is wanneer het tijd is om te refactoren. Met deze post proberen we samen met u het ideale moment te bepalen om uw product te refactoren.
Refactoring: wanneer het moet.
Code refactoring is het proces van het herstructureren van code om de leesbaarheid ervan te verbeteren en de complexiteit ervan te verminderen zonder veranderingen aan te brengen in de functionaliteit van uw product waarvan gebruikers profiteren.
Laten we eens kijken naar de gevallen waarin we de code van uw product dienen te refactoren.
Refactoren als uw software product wordt geplaagd door bugs.
Het eindeloos opsporen en fixen van bugs zonder refactoring resulteert in veel gevallen tot meer bugs. Om nog maar te zwijgen van de uren saai werk die het van developers vergt.
Voor het oplossen van één of enkele bugs in uw codebase is helemaal geen refactoring nodig. Echter, een codebase met veel bugs (legacy code, bijvoorbeeld) kan een zogenaamde spaghetti-code zijn. U repareert het ene ding en het andere crasht.
Zorg ervoor dat de code die u wilt debuggen geen verborgen dependencies heeft en gemakkelijk te lezen is. Mocht dit wel het geval zijn, dan is het tijd voor refactoring.
Refactoring om uw code future-proof te maken.
Het is tijd om uw codebase te refactoren wanneer er bij het toevoegen van nieuwe functionaliteit onvoorziene bugs verschijnen in delen van uw product die niet gewijzigd zijn en voor het toevoegen van deze functionaliteit perfect functioneerden. Dit betekent dat uw codebase “flaky” is. Schilferig…
Refactoring om herhaalde code uit te faseren.
Repeated code (herhaalde code) is een probleem dat bij veel software producten de kop opsteekt wanneer meerdere ontwikkelaars aan verschillende onderdelen van hetzelfde project werken. Code wordt herhaald wanneer ontwikkelaars simpelweg niet weten dat iemand anders al code heeft geschreven die ze kunnen hergebruiken.
Zulke kopieën leiden tot situaties waarin een bug op één plaats is opgelost, maar niet op alle andere plaatsen. Het repareren van bugs in dergelijke code kan een ware nachtmerrie worden, vooral wanneer uw ontwikkelaars uit het oog verliezen welke versie van uw codebase de meest recente of correcte is. Duplicaties maken uw code daarnaast ook nog onhandig en traag.
Refactoren omdat uw code lastig te lezen is.
Het belangrijkste doel van refactoring is het verbeteren van de leesbaarheid van de code, waardoor deze efficiënter en beter te onderhouden is. In veel gevallen is het niet eens nodig om code te herstructureren om dat te doen. Een goede ontwikkelaar kan gewoon een paar functies of variabelen hernoemen met meer eenvoudige namen en dat zal genoeg zijn om de code leesbaarder te maken.
Onze belofte.
Uw voordeel.
Refactoren omdat uw code lastig te lezen is.
Technical debt wordt vaak vergeleken met een reguliere schuld. Als u niet terugbetaalt, wordt de rente hoger en hoger. Zelfs als u uw software niet actief ontwikkelt, wordt de schuld nog steeds groter. Waarom? Omdat ontwikkelaars die aan uw product hebben gewerkt het project verlaten, en mogelijke kleine fouten een steeds zwaardere impact zullen maken.
Technical debt kan verschillende consequenties hebben:
- Ontwikkelen van nieuwe functies nemen veel tijd in beslag
- Gemiste deadlines en overschreden budgetten
- Vendor lock-in, wanneer het bijna onmogelijk is om een software-ontwikkelingsbedrijf te veranderen
U kunt maatregelen nemen om technical debt te minimaliseren. De Agile-methodologie vraagt om constante refactoring tijdens de ontwikkeling als het belangrijkste wapen tegen technische schulden. De meeste managers en ontwikkelaars krijgen echter zelden de kans om een project van de grond af aan op te starten. Bij een bestaand project moeten ze voor elke sprint regelmatige refactorings taken plannen en technical debt verminderen totdat de code schoon is en gemakkelijk door een nieuw team van ontwikkelaars kan worden gelezen.
Conculderend over refactoring.
Refactoring is een van de meest effectieve middelen om de kwaliteit van uw code te waarborgen. Daarom moet het terugkerend onderdeel zijn van de ontwikkeling routine van uw software product, in plaats van een optionele stap.
Awards voor groei en innovatie.
In vijf opeenvolgende jaren won GlobalOrange zowel de FD Gazellen Award als de Deloitte Fast50 Award voor snelst groeiende software bedrijven in Nederland. Ook heeft Deloitte GlobalOrange bekroond met de Most Sustainable Grower Award. Daarnaast zijn we opgenomen in de Red Herring Europe 100 van de innovatiefste software bedrijven in Europa.
Bovendien riep dagblad NRC de afgelopen vier jaar GlobalOrange uit tot een van de beste tien werkgevers van Nederland.
Benieuwd hoe wij de ontwikkeling van uw software aanpakken?
Maak een afspraak met onze experts!
“Laat ons u helpen om u te focussen op de groei van uw software.
“Na een eerste afspraak heeft u een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een inschatting van kosten en doorlooptijd.”
Guido Sival – Director of Business Growth
T: +31 (0)20 420 4307
E: guido.sival@globalorange.nl