Een roadmap voor softwareontwikkeling fungeert als een strategisch plan dat de beoogde ontwikkeling van een product in de komende periode beschrijft. Het ondersteunt de doelstellingen en de visie van het product, de belangrijkste prioriteiten en helpt om de stakeholders op één lijn te houden.
Het niet hebben van een roadmap voor software ontwikkeling zorgt voor verwarring en slechte beslissingen…
Wat is een Roadmap?
Wat bedoelen we met een “product roadmap”? Een eenvoudige definitie is dat het een geplande set van functies betreft is die u in de loop van de tijd in uw product wilt introduceren. Voor sommige organisaties betekent dat misschien maandelijkse releases. Voor andere, zoals agile bedrijven, kan het elke week nieuwe releases betekenen. Het belangrijkste is dat het een plan betreft dat duidelijk aangeeft waar u met uw product naar toe wilt, en wanneer uw van plan bent om wijzigingen te introduceren. Zeker voor SaaS-ontwikkeling is een heldere roadmap van groot belang om grotere klanten aan zich te binden.
Roadmap voor software ontwikkeling: het is een business issue!
Een veelvoorkomende misvatting over de roadmap is dat veel mensen denken dat het een technische aangelegenheid is. Dit terwijl het feitelijk een business issue is.
Daarom moet de roadmap niet exclusief eigendom zijn van ontwikkelaars. Ja, vanzelfsprekend zijn uw ontwikkelaars actief betrokken bij het opstellen van de roadmap. Maar, het is onlogisch om hen de alleenheerschappij over de roadmap te geven.
De meest belangrijke beslissingen in een roadmap zijn investeringsvergelijkingen: Hoeveel waarde creert u met nieuwe implementaties? Uw doel is natuurlijk om uw rendement te maximaliseren door te werken aan functies die populair zullen zijn bij uw klanten en waar zij dus graag (extra) voor betalen. Als uw routekaart prioriteit geeft aan functies die niet verkopen, dan heeft u een slechte investering gedaan.
De roadmap om risico’s te evalueren.
Een roadmap dient voortdurend herzien te worden, simpelweg omdat de markt waarin uw product opereert altijd veranderen. Als het uw doel is om uw rendement te maximaliseren dan dient u altijd te evalueren of de investering die op het punt staat om te doen degene is die de meeste impact zal hebben. Daarnaast dient u het risico van de investering te evalueren. Hoe snel kunt u iets op de markt brengen en hoe risicovol zal het zijn om dat te doen? Als u bijvoorbeeld een nieuwe functie identificeert die super waardevol is voor uw klanten, maar die een jaar nodig heeft om zich te ontwikkelen, is dat dan nog steeds een waardevolle investering? Zou u aan de andere kant beter af zijn om kleinere functies aan te pakken die de naald misschien niet zo ver bewegen, maar ook veel minder risico’s met zich meebrengen?
De roadmap en customization van uw SaaS-product.
U weet dat het er aan zit te komen. Op een gegeven moment wordt u benaderd door iemand van sales of customer succes met een dringend verzoek tot de ontwikkeling van een bepaalde feature. Een feature die mogelijk een bijzonder grote nieuwe klant kan binnenhalen.
Dit kan erg verleidelijk zijn. Maar elke keer dat u van uw roadmap afwijkt, zijn er onbedoelde gevolgen. Hoe meer maatwerk u aanpakt, hoe groter de kans dat je punten op uw roadmap mist. Uiteindelijk zult u merken dat langetermijndoelstellingen voor het product worden gemist omdat u constant korte termijn doelstellingen najaagt. Als u een jonge start-up leidt kan een klant geleide ontwikkeling goed werken, maar als u uw bedrijf aan het opschalen bent kunt u het u simpelweg niet veroorloven om afhankelijk te zijn van een enkele klant.
Het goede nieuws is dat er manieren zijn om maatwerk aan te pakken. Een daarvan is door een percentage, zeg 20 procent, van de beschikbare tijd van uw ontwikkelaars aan dit werk toe te wijzen. Dit helpt om de afleiding van uw team te beperken.
De andere optie, die eigenlijk alleen geschikt is voor grotere organisaties, is om een klein team te hebben dat zich alleen met maatwerk bezighoudt. Deze ontwikkelaars zijn volledig maar zouden vergelijkbare investeringscriteria moeten gebruiken bij de beoordeling van welke projecten ze moeten nastreven.
Een Minimum Viable Product (MVP) ontwikkelen.
Roadmap’end de toekomst in!
Het bijhouden van een roadmap is essentieel om uw organisatie gefocust te houden op het lange termijn potentieel van uw product of dienst. Zie uw roadmap als een leidraad.
Zonder een degelijke roadmap kunt u zich snel verloren voelen tussen verzoeken van uw klanten, en de lange termijn doelstellingen die u zich eerder heeft gesteld.
Kunnen we u helpen met het opstellen van een roadmap voor software ontwikkeling? Laat het ons weten, we helpen graag!
Kunnen we u helpen met de roadmap voor uw software ontwikkeling?
Maak een afspraak met onze experts!
“Laat ons u helpen om u te focussen op de groei van uw software.
“Na een eerste afspraak heeft u een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een inschatting van kosten en doorlooptijd.”
Guido Sival – Director of Business Growth
T: +31 (0)20 420 4307
E: guido.sival@globalorange.nl