Er bestaan zoveel verschillende soorten SaaS-producten dat het lastig is om een vastomlijnde succesformule op te stellen. De technische mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Er zijn echter wel een aantal belangrijke elementen om te overwegen bij het opstellen van een businesscase voor een SaaS-product.
Fysiek en online
De grote kracht van SaaS-producten is om de fysieke wereld met een online dienst te combineren. De eerder genoemde taxidienst Uber is daar een goed voorbeeld van. Er zijn ook bijvoorbeeld online betaalsystemen als SimpledCard die ervoor zorgen dat medewerkers zakelijke financiële transacties direct in de bedrijfssystemen registreren.
Papier vervangen
SaaS wordt in veel gevallen gebruikt om arbeidsintensieve en papiergedreven processen te vervangen door een volledig digitale werkwijze. Dit kunnen bedrijfsprocessen zijn, zoals een controleur die in plaats van een papieren checklist een mobiele app gebruikt om zijn bevindingen te noteren, maar ook een volwaardige dienst als Ticketscript, die het verkopen van fysieke concertkaartjes vervangt door een volledig digitaal systeem.
Processen automatiseren
Minder toegespitst op consumenten, maar daarom zeker niet minder relevant voor deze whitepaper, zijn SaaS-producten die voor bedrijven bedoeld zijn. Deze bedrijfsapplicaties zorgen ervoor dat gebruikers niet meer gebonden zijn aan een vaste werkplek, maar in principe vanaf elk apparaat hun werk kunnen doen. Dat is echter slechts wat er aan de voorkant gebeurt. Aan de achterkant worden deze SaaS-producten vaak ontwikkeld om belangrijke bedrijfsprocessen te automatiseren. Je kunt hierbij denken aan een ziekenhuis dat het plannen van werkroosters automatiseert door regelgeving, beschikbaarheid en competenties van werknemers in een digitaal systeem bij elkaar te brengen. Met dit soort applicaties kan een bedrijf heel veel tijd besparen op uiterst belangrijke, maar vaak ook nog uiterst inefficiënte bedrijfsprocessen.
Oplossingen op maat
Al deze SaaS-voorbeelden hebben met elkaar gemeen dat ze op maat zijn gemaakt voor hun gebruiksdoel. Het zijn oplossingen voor een specifieke markt die niet standaard te vinden zijn in bestaande ERP- of CRM-oplossingen. Ze ontlenen hun meerwaarde aan het feit dat ze uniek zijn en zijn ontwikkeld om als dienst via het web geleverd te worden. Het komt overigens met enige regelmaat voor dat organisaties een SaaS-applicatie ontwikkelen voor intern gebruik, die uiteindelijk zo succesvol blijkt te zijn dat branchegenoten haar als dienst willen afnemen. Hierdoor kan een traditioneel bedrijf een exponentieel groeiende SaaS-leverancier worden, zonder dat dit een vooropgesteld plan was,.
Vind de juiste ontwikkelpartner
Bij elk softwareproject is het van belang om de ontwikkelpartner te vinden die het beste aansluit bij de beoogde doelstellingen. Een veel voorkomende denkfout bij het ontwikkelen van een SaaS-applicatie is dat men vergeet dat het om een ‘product’ gaat. Er zijn talloze softwareontwikkelaars in de wereld, die soms technisch zeer hoogstaande software kunnen opleveren. Maar hebben ze ook ervaring met het maken van producten voor normale gebruikers?
Ook wordt soms gedacht dat een SaaS-product niet veel meer is dan een mooie responsive website die als front-end dient voor een bedrijfsapplicatie. Front-end development is echter slechts een onderdeel van SaaS, net als de techniek erachter. Het gaat om het complete plaatje van techniek, usability, design, marketing en conversie. Daarbij speelt schaalbaarheid naar de toekomst een essentiële rol. Je wilt immers niet dat een succesvol SaaS-product bijvoorbeeld qua gebruikersaantallen tegen de technische grenzen aanloopt en daarom opnieuw gebouwd moet worden.
Ten slotte is het van belang om een partner te kiezen die kennis en ervaring heeft in de branche waarvoor het SaaS-product wordt ontwikkeld. Een partij die zich heeft verdiept in de klant en snapt hoe zijn markt in elkaar zit. Hierdoor kan er zowel inhoudelijk als bedrijfsstrategisch geadviseerd en overlegd worden, om zo de juiste keuzes te maken tijdens het project. De focus moet liggen op het ontwikkelen van een succesvol SaaS-product, omdat dit op de lange termijn zowel voor de leverancier als de ontwikkelaar de meeste voordelen heeft.