Slim Software Nabouwen
Maar dan echt slim..
Waarom software nabouwen?
De twee meest voorkomende redenen om software na te bouwen zijn:
- Jouw bestaande software is technisch of productmatig dusdanig verouderd dat moderniseren van de software te kostbaar is geworden. Slim software nabouwen, oftewel herbouwen, is dan vaak de beste keus. Meestal komt het dan niet neer op letterlijk nabouwen. Het is juist een uitgelezen gelegenheid om naast technologie ook UX (User Experience) en product-market fit te optimaliseren.
- Je bent geïnspireerd geraakt door een succesvol product en wil ideeën hieruit toepassen in jouw digitale product. Het is juridisch toegestaan om functionaliteiten van andere producten als uitgangspunt voor softwareontwikkeling te gebruiken; zolang je maar geen inbreuk maakt op het auteursrecht van de broncode.
Hoe kan je slim software nabouwen?
- Product-Market Fit – Bepaal eerst welke problemen je voor je eindgebruikers gaat oplossen en hoe deze aansluiten bij je bedrijfsdoelstellingen. Bepaal hieruit de product visie, MVP definitie en roadmap voor de software die je slim wil nabouwen. 70% van alle software die ontwikkeld wordt wordt nooit gebruikt dus deze stap is essentieel om er voor te zorgen dat je alleen ontwikkelt wat nodig is.
- Plan – Maak een project plan waarin risico’s, aanpak, planning en de samenwerking met de diverse disciplines (UX, Product management, technologie) worden beschreven. Deze eerste 2 stappen pakken we graag samen met je op in een Product Discovery workshop.
- Team – succesvolle software ontwikkeling is veel meer dan alleen “programmeren”. Daar kwam is in 2015 nog mee weg maar tegenwoordig heb je expertise nodig in Product Management (bouw het juiste product op de juiste manier), User Experience design – UX (zorg ervoor dat gebruikers echt enthousiast worden van jouw product) en schaalbare technologie (technologie die jaren meegaat, toepassing van AI, etc).
- MVP ontwikkeling – Begin klein met de ontwikkeling van een MVP (Minimum Viable Product) en test dit zo snel mogelijk met eindgebruikers.
Doorontwikkeling en innovatie – Ontwikkel het product door aan de hand van de wensen van je eindgebruikers en jouw bedrijfsdoelstellingen. Zorg ervoor dat je geen achterstand opbouwt op het gebied van UX, technologie en innovatie zodat jouw product-market fit optimaal blijft en je maximaal kan groeien.
Samenwerken aan product succes – 100+ SaaS producten en platformen opgeleverd
Let hier op bij slim software nabouwen
- IP eigendom – zorg ervoor dat je het intellectueel eigendom krijgt van jouw applicatie. Mocht je van ontwikkelpartner willen wisselen dan moet je niet tegengehouden worden door vendor lock-in. Gek genoeg is dit meteen een probleem met een concurrent van ons die op BNR op “slim software nabouwen” adverteert. Daar ontvang je gebruiksrecht maar zit je net als bij veel low-code bedrijven vast aan de licentie en/of de code die hun eigendom blijft.
- Slim hergebruik – gebruik (open source) standaard componenten die wereldwijd door een grote community aan ontwikkelaars ondersteund worden. Dit kunnen componenten zijn die bijvoorbeeld de volgende zaken regelen: identity and access management, reporting, workflows, messaging, etc. Voorkom het gebruik van door jouw partner zelf ontwikkelde libraries als dit in de toekomst betekent dat je te maken krijgt met vendor lock-in. Dan ben je minder slim software aan het nabouwen…
- Technologie – Python, DotNet, Java zijn solide back-end talen om jouw software in na te bouwen. De meest gangbare front-end ontwikkeltaal is React, gevolgd door Vue en Angular. Daarnaast zijn er nog vele keuzes te maken rondom tech-stack, architectuur en infrastructuur. Als je slim software wil nabouwen dan is het belangrijk dat er keuzes gemaakt worden die toekomstvast zijn en rekening houden met de visie van jouw product. Enkele succesvolle digitale producten die Python en React (onze preferred stack) als basis hebben zijn: Spotify, Netflix, Asana, Lyft, Instagram, Airbnb, Dropbox en Trello.
In gesprek over het nabouwen van software?
Plan een eerste kennismaking
Je leert waar je op moet letten bij het herbouwen en nabouwen van software, wat de kosten en tijdslijnen ongeveer zijn en hoe je jouw product echt succesvol maakt. We hebben inmiddels meer dan 100 digitale producten ontwikkeld en weten wat wel en niet werkt.
– Wat zijn de meest gemaakte fouten?
– Wat zijn ongeveer de investeringen?
– Wat moet je vooraf weten?