Over software ontwikkeling en het MVP.
Blije college’s, harde muziek en champagne. U bent live! Of beter gezegd, uw nieuwe applicatie is live. Dat betekent dat u het toch maar mooi voor elkaar gebokst heeft! Hard werken, ondernemersgeest, visie en ga zo maar door. Een Apollo Capsule landen klinkt naast uw karwei als een makkie.
U bent begonnen met een idee, heeft uw product market fit uitgedacht en nu maken uw klanten direct gebruik van uw nieuwe product. U maakt direct winst en uw groeit. Uw concullega’s vragen zich hardop af, hoe dan?
In andere woorden, wat is het verschil tussen ondernemers/organisaties wiens ideeën succesvol worden en wiens dromen verbannen blijven tot het rijk van Klaas Vaak?
Succesvolle software ontwikkeling en het Minimum Viable Product (MVP).
Ondanks alle bravoure die soms van de verhalen in de Quote afspat, de meeste ondernemers zijn geen gokkers. Ondernemers nemen inderdaad af en toe risico’s maar de meeste succesvolle ondernemers doen dat berekend en met alle informatie die voorhanden is. En informatie verkrijgen is. En informatie, dat is een van de belangrijkste voordelen die een MVP u te bieden heeft.
Eric Ries definieert het Minimum Viable Product als een versie van uw product dat u in staat stelt om maximale validatie en informatie te verzamelen over uw gebruikers en klanten en die u de minste moeite kost te verwezenlijken.
Het bouwen en lanceren van een MVP is een kunst opzich. Het gaat om de balans vinden, tussen uw gebruikers geven wat ze nodig hebben voordat u features gaat ontwikkelen waarvan u zeker denkt te weten dat deze gewenst zijn. Misschien kunt u het beste denken aan het verschil tussen een goede kop koffie om de dag en een hipster esque artisanaal gezette variant met een fikse dosis latté art.
Een MVP voldoet aan drie criteria:
- Het biedt genoeg waarde zodat klanten/gebruikers bereid zijn er te voor betalen
- Het laat voldoende toekomstperspectief zien voor early adopters om zich aan het product te verbinden
- Het faciliteert in een feedbackloop die helpt de koers van verdere ontwikkeling te bepalen
Een MVP bevat de kernfunctionaliteit van uw applicaties. High value must-haves in plaats van mogelijk waardevolle nice-to-haves.
Het bouwen en lanceren is niet alleen voor startups. Ook grote corporates kunnen het beste van MVP’s gebruik maken om nieuwe producten of innovaties te lanceren.
MVP: software ontwikkeling on a budget.
Het proces zoals hierboven beschreven stelt u in staat om een start waardig product te bouwen met minder budget. Het ontwikkelen van een MVP draait om het selecteren van “must-have features”. Features die uw eerste klanten tevreden stellen en aan uw binden. De rest bewaren we voor later, we focussen op de essentie. Op het allerbelangrijkste. Op deze manier is uw product sneller ontwikkeld, verdient u sneller geld en bespaart u uiteindelijk ontwikkeluren.
Valideren boven gokken.
Een goed gebouwd MVP beschikt altijd over een feedback loop, de mogelijkheid om feedback van uw gebruikers te verzamelen is een belangrijke succesfactor voor uw MVP. Correcte analyse van verzamelde data kan u belangrijke inzichten verschaffen in het daadwerkelijke gebruik van uw product. De kans is redelijk aanwezig dat deze inzichten uw eerste ideeën bijsturen.
Een MVP ontwikkelen is niet alleen voor start-ups.
Het ontwikkelen van een MVP is niet alleen voorbehouden aan start-ups of beginnende bedrijven. Ook grote corporates maken gebruik van deze manier van software ontwikkeling. Een MVP of Minimum Viable Product, de meest simpele versie van je product waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je gebruiker, deze tevreden kunt stellen en aan je kunt binden.
MVP ontwikkeling: blijf gefocust.
Of u nu werkt aan een mobile app, machine learning projecg of een SaaS applicatie, er zijn ruwweg vier richtlijnen die verstandig zijn om te volgen:
- Stay on target: heeft u een uitgewerkt idee voor uw applicatie? Perfect, houdt vast aan deze scope en realiseer dit als product. In de meest pure vorm.
- Laat u niet afleiden: als de ontwikkeling van uw software vorm begint te krijgen en het geheel vorm krijgt is het gemakkelijk om te worden afgeleid door een eindeloze stroom ideeën. Begrijp ons niet verkeerd, dit kunnen bijzonder waardevolle ideeën zijn. Echter, het is niet wat u op dit moment nodig hebt om een succesvol MVP te verwezenlijken. Focus is wat u nodig hebt. Schrijf deze nieuwe ideeën op als potentiële nieuwe features en ga terug naar de must-haves.
- Let the coding begin: het is zaak om zo snel mogelijk te beginnen met het opleveren van werkende software. Zo kunt u zo snel mogelijk beginnen met het valideren van uw product.
- Echte gebruikers valideren uw applicatie: er is geen andere manier. Uw product dient een herkenbaar probleem in de markt te beantwoorden, d.w.z. aan één behoefte te voldoen. Dus breng uw product naar de markt en observeer wat er gebeurt.
- Reageer: wanneer uw gebruikers beginnen te vragen om features is het tijd om in actie te komen. Bouw letterlijk de features waar uw gebruikers om vragen. Stel dat u, bijvoorbeeld 1000 echte gebruikers hebt verzameld kunt u de wensen van uw gebruikers indexeren en prioriteren. En natuurlijk, snel implementeren.
Een Minimum Viable Product (MVP) ontwikkelen.
Sprint 0. en uw MVP.
In de meeste gevallen is het raadzaam om de ontwikkeling van uw Minimum Viable Product te beginnen met een zogenaamde Sprint 0. Een analyse fase. Voordat er begonnen wordt met de daadwerkelijke ontwikkeling van uw product worden scope en definitie geanalyseerd en bepaald. We bekijken hoe uw product het beste verwezenlijkt kan worden en we analyseren uw visie en doelen. Zo verzekeren we ons van een vliegende start.
Onze belofte.
Uw voordeel.
Ontwikkelen van een succesvol MVP.
Ook kunnen we u natuurlijk van dienst zijn met het ontwikkelen van een succesvol minimal viable product. Met gevoel voor business en top-expertise in user experience, technologie en machine learning ontwikkelen wij bedrijfskritische SaaS en platform software. Als technologie partner denken we met u mee en zijn we gedreven om uw bedrijf succesvol te maken. Wij werken voor start-ups, scale-ups en grotere bedrijven zoals: Tikkie, Ticketscript, XPO Logistics, SimpledCard, KLM en VUmc.
Enkele van onze projecten:
Benieuwd hoe wij de ontwikkeling van uw software zouden aanpakken?
Maak nu een afspraak en u heeft snel duidelijkheid.
“Na een eerste afspraak heeft u een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een inschatting van kosten en doorlooptijd.”
Yvo Gortemaker – Co-Founder GlobalOrange
T: +31 (0)20 420 4307
E: yvo.gortemaker@globalorange.nl