Wat kost software ontwikkeling?

Book icon 7 min

Dagelijks ontstaan er in Nederland duizenden ideeën voor vernieuwende diensten en producten. Of dat nou de nieuwe Tikkie of Adyen is, vaak speelt software ontwikkeling een belangrijke rol. Maar wat zijn de kosten van software ontwikkeling?

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

  • Opbouw van kosten
  • Directe en indirecte kosten
  • Verschil fixed price en Agile ontwikkeling
  • Kosten besparen

Opbouw van de kosten van software ontwikkeling

Als je ervaring hebt met software ontwikkeling weet je dat je niet alleen naar de kosten voor een eerste release moet kijken. Het gaat om de kosten van de ontwikkeling van software over de totale gewenste levensduur oftewel TCO (total cost of ownership). Total Cost of Ownership kunnen worden gedefinieerd als de som van alle kosten die gepaard gaan met het ontwikkelen, het bezit en het onderhoud van een digitaal product. Dit omvat zowel directe als indirecte kosten.

Directe kosten van softwareontwikkeling

Directe kosten van software ontwikkeling zijn de meest bekende kosten en direct toe te schrijven aan het bouwen en implementeren van jouw product. Daarbij spelen ook softwarelicenties (e.g. AI diensten, Stripe, LiveChat en Google Services) en kosten voor hosting en database een rol.

  • De ontwikkeling en doorontwikkeling van jouw product
  • Het ontwerp van de UX van jouw product
  • Support op basis van jouw SLA
  • Hosting & database
  • Licenties / diensten van derden
  • Training

Factoren die invloed hebben op de directe kosten van softwareontwikkeling

  1. Uurtarieven – Deze variëren voor Nederlandse software ontwikkelaars tussen de 80 en 150 euro per uur afhankelijk van kwaliteit en senioriteit. Voor nearshoring (Oost-Europa) gelden tarieven van 40-70 euro per uur en bij offshoring (India en de rest van Azië) moet je denken aan tarieven van 20-40 euro per uur.
  2. Snelheid van de ontwikkelaar – Software bedrijven met echte top ontwikkelaars kunnen zo een factor 10 sneller ontwikkelen dan die met minder begaafde ontwikkelaars. Dit heeft ook met ervaring en met de inzet van specialisten ipv generalisten/”manusjes van alles” te maken.
  3. First-time right – Wordt in 1 keer het juiste ontwikkeld of wordt er tijd verspild aan features die uiteindelijk niet gebruikt worden. Een goed IT bedrijf kan je helpen om in 1 keer het juiste te ontwikkelen.
  4. Lean ontwikkeling / beperken van waste – Lean ontwikkeling (icm Agile ontwikkeling) zorgt ervoor dat je aan de hand van klantfeedback in kleine stappen jouw product doorontwikkeld. Dit is bewezen de snelste en meest kosteneffectieve manier van productontwikkeling.
  5. Duurzaamheid technologie en architectuur – Kies niet voor te exotische / hippe technologieën; de kans dat die over een paar jaar niet meer ondersteund worden of dat er geen ontwikkelaars voor te vinden zijn is aanzienlijk.
  6. Gebruik van Open Source componenten – Componenten met een grote community aan ontwikkelaar die veel tijd in ontwikkeling besparen zodat alleen het onderscheidende vermogen ontwikkeld hoeft te worden.
  7. Vendor Lock-in – Welke kosten moet je in de toekomst maken als je van software ontwikkelaar wilt veranderen?

Al deze factoren zijn van invloed op de TCO. Samenvattend komt het er op neer dat je het beste af bent met een ervaren team van echte top ontwikkelaars die volgens een Lean en Agile methodiek software ontwikkelen. Zij kiezen daarbij voor een toekomstvaste architectuur en technologie. Zij gebruiken open source componenten om het standaard werk te minimaliseren. Dit alles onder de voorwaarde dat je geen last heeft van vendor lock-in.

 

Indirecte kosten van software projecten

Indirecte kosten omvatten alle andere kosten die wel verband houden met de ontwikkeling van jouw product, maar niet direct toe te schrijven zijn aan de daadwerkelijke technische verwezenlijking, onderhoud en opleiding.

  • Het invullen van nieuwe rollen in jouw team of het opnieuw invullen van rollen (ziekte / recruitment / onboarding / verkeerde keuzes)
  • De kosten van niets doen – Stel je hebt een verouderd SaaS product en je wacht met het up-to-date brengen van de techniek, UX en product-market fit dan zal jouw product langzamerhand minder succesvol en winstgevend worden. Kortom, iedere dag verlies je geld dat je zou moeten meenemen in de beslissing om al dan niet je software te moderniseren.
  • Compliance- en Legal kosten
  • Verloren productiviteit tijdens overgangsperioden
statler

Kosten van software ontwikkeling: fixed price en Agile ontwikkeling

Bouw een product dat direct waarde heeft voor jouw klanten, tegen een minimale investering!

Het Fixed Price model werkt alleen voor relatief kleine projecten met duidelijk omschreven eisen die hoe dan ook niet veranderen. In de meeste gevallen en utopie. Een belangenverstrengeling tussen jou als klant en het IT bedrijf ligt al snel op de loer. En dat is wel het laatste wat je wilt als je samen naar een professioneel eindresultaat wil toewerken.

Gelukkig is er Agile…Een Agile model daarentegen is de beste keuze voor projecten met veranderende eisen. En vergis je niet, naarmate je leert van jouw klanten en/of gebruikers kunnen eisen sneller veranderen dan je nu waarschijnlijk denkt. Een agile team van softwareontwikkelaars levert in korte sprints resultaten op zodat je altijd inzicht heeft en makkelijk de richting kan bijsturen indien dat nodig is. Deze Agile benadering leidt tot snellere en betere resultaten.

 

Factsheet: Bespaar 70% op de kosten van jouw software ontwikkeling

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

Kosten software ontwikkeling besparen met een MVP

Bouw een product dat direct waarde heeft voor jouw klanten, tegen een minimale investering!

De kosten van software ontwikkeling zijn te beheersen door te kiezen voor de ontwikkeling van een MVP, minimum viable product. Simpel gezegd is een MVP, of Minimum Viable Product, de meest simpele versie van je product waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je gebruiker en deze tevreden kunt stellen en aan je kunt binden. Het bouwen van een simpele maar goed functionerende versie van je uiteindelijke product zorgt er voor dat je snel live kan en zaken kunt gaan doen. Daarnaast kun je direct beginnen met het verzamelen van feedback en dus leren van je gebruikers. Deze interacties zorgen ervoor dat je nieuwe features kunt prioriteren.

Snelle inschatting van de kosten van jouw software ontwikkeling

Een product te bouwen voor minder: Het proces zoals hierboven beschreven stelt je in staat om een start waardig product te bouwen met minder budget. Het ontwikkelen van een MVP draait om het selecteren van “must-have features”. Features die jouw eerste klanten tevreden stellen en aan je binden. De rest bewaren we voor later, we focussen op de essentie. Op het allerbelangrijkste. Op deze manier is jouw product sneller ontwikkeld, verdient je sneller geld en bespaart je uiteindelijk ontwikkeluren.

Bij GlobalOrange ontwikkelen wij al zestien jaar innovatieve applicaties voor startende en groeiende bedrijven. Omdat we vaak de vraag krijgen om een inschatting af te geven hebben we besloten om hier een rekentool voor op te zetten. Neem contact met ons op om een snelle inschatting van de kosten van de ontwikkeling van jouw software te krijgen.

“Laat ons jou helpen om je te focussen op de groei van jouw bedrijf. Na een eerste afspraak heb je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een inschatting van kosten en doorlooptijd.”

statler
Guido Sival
Business Development Director GlobalOrange

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.