Het woord buzzt al even rond in de financiële sector (en daarbuiten): blockchain. Velen zijn het erover eens; de technologie heeft potentie en kan wel eens heel groot worden. Wat is blockchain precies en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is blockchain?

Een blockchain is een gedecentraliseerd digitaal grootboek dat transacties opslaat op duizenden computers over de hele wereld. Deze worden geregistreerd op een manier die verhindert dat ze later worden gewijzigd. Blockchain technologie verhoogt de veiligheid en versnelt de uitwisseling van informatie op een kosteneffectievere en transparantere manier. Blockchain maakt ook een einde aan de noodzaak om een derde partij bij een transactie te betrekken die als voornaamste taak hadden een element van vertrouwen en/of certificatie te faciliteren (zoals notarissen en banken).

De komende tijd zal de blockchain een sterke impact maken op vrijwel elke denkbare industrie. De financiële sector, transport en logistiek, de medische sector en de bouw zullen voorlopers zijn in de implementatie van blockchain

De blockchain-technologie heeft haar bekendheid te danken aan de bitcoin. Het is de oorspronkelijke database structuur achter het bitcoin-netwerk. De technologie is echter breder toepasbaar. Voor de ontwikkeling van het handelsplatform TradeXpad maakten we bijvoorbeeld gebruik van blockchain technologie.

De situatie voor Bitcoin:

 • Een bedrijf houdt zijn financiële administratie bij in een grootboek, hierin staat alles over de aan- en verkoop van producten of diensten.
 • Op het moment dat het bedrijf zaken doet met een andere partij wordt er een vertrouwde tussenpersoon ingeschakeld die de transactie valideert.
 • Een validatie kan even duren, omdat een tussenpersoon er persoonlijk naar moet kijken en goedkeuring moet geven.

De situatie door gebruik van de blockchain-technologie:

Door gebruik te maken van de blockchain-technologie wordt de vertrouwde tussenpersoon, zoals een bank of een notaris, overbodig. Een netwerk van computers neemt de taak van deze tussenpersoon over.

 • Bij blockchain is er een openbare database waarin de boekhouding staat en waarin elke transactie die ooit is gedaan, wordt bijgehouden.
 • Als er een nieuwe transactie is, wordt deze als een ketting geregen aan de bestaande datablokken van de eerdere transacties.
 • Het netwerk houdt een kopie van de blockchain bij en ververst deze. Hierdoor worden frauduleuze transacties meteen door het systeem opgemerkt.
 • Omdat de technologie kan worden gebruikt bij elk type transactie of afspraak zijn de mogelijkheden groot.

In welke sectoren kan blockchain het verschil maken?

Er wordt in verschillende sectoren veel geïnvesteerd in en geëxperimenteerd met de blockchain-technologie. Een paar voorbeelden:

Bitcoin in de financiële sector

Experiment van de ABN Amro en het Havenbedrijf Rotterdam: via een blockchain worden scheepsladingen die in de haven aankomen, geregistreerd. In de oude situatie werd alle informatie over de ladingen geregistreerd bij verschillende partijen, zoals de importeur, de exporteur, het Havenbedrijf, de douane en de bank. Door middel van de blockchain-technologie staat alle informatie op een plek.

Energiebedrijven

Vandebron en Powerpeers: via een digitaal platform worden energie-opwekkers gekoppeld aan gebruikers. Dit platform is bedoeld voor consumenten die wind- en zonne-energie met eigen installaties opwekken en doorverkopen. Ook energiebedrijven experimenteren met blockchain: wat is er middels blockchain mogelijk met betrekking op het doorverkopen van energie? Het Amerikaanse bedrijf LO3 en de Nederlandse netbeheerder Enexis bekijken de mogelijkheden.

De zorg

Philips werkt aan een toepassing waarbij blockchain ervoor kan zorgen dat medische informatie over patiënten op een veilige manier wordt opgeslagen en samengebracht. Deze gegevens liggen nu nog bij verschillende zorginstellingen.

Blockchain ontwikkeling

Er worden grote bedragen geïnvesteerd in de meest uiteenlopende experimenten. Een aantal voorbeelden van wat we in de toekomst kunnen verwachten als de ontwikkeling op basis van blockchain-technologie doorzet:

 • Het bijhouden van identiteitsgegevens.
 • Het bijhouden van medische dossiers en samenbrengen van medische gegevens.
 • Bedrijfsgegevens bijhouden die in de database van de Kamer van Koophandel staan en het gemakkelijker opvragen van bedrijfsgegevens.
 • Digitaal stemmen bij verkiezingen.
 • Digitale creaties voorzien van copyrights.

Zal de blockchain-technologie een grotere impact hebben dan internet?

Bekijk in ieder geval de video waarin de geschiedenis van internet en blockchain

Op de hoogte blijven?

Neem contact met ons op als u interesse heeft om op basis van blockchain-technologie software te ontwikkelen.

blockchain IT trends 2020