Willem Vermeend eerste Nederlandse fintech ambassadeur.

Onlangs is oud-minister Willem Vermeend benoemd tot speciale ambassadeur voor fintech. Vermeend is door het ministerie van Financiën aangewezen om de komende twee jaar deze functie te vervullen. De fintech ambassadeur moet de verbindende schakel zijn tussen beleid, toezicht, wet- en regelgeving en start-ups, de financiële sector en de investeringswereld.

Nederland terug in de kopgroep van de financiële sector

Tijdens een interview bij BNR Nieuwsradio vertelt onze ambassadeur finTech wat hij in de komende twee jaar wil bereiken: “Nederland moet weer terugkomen in de kopgroep van de financiële sector.” Vermeend wil dit bereiken door de knelpunten in kaart te brengen, de oplossingen te zoeken en zo snel mogelijk. Vermeend: “Alles verandert met de snelheid van het licht. We moeten snel reageren, anders halen we de voorliggende landen nooit meer in.”

Regelgeving in Nederland is grootste knelpunt

Het grootste knelpunt op het gebied van fintech is volgens Vermeend de regelgeving in Nederland. En dan met name het verlenen van vergunningen op financieel terrein. Het buitenland is daar veel soepeler in, zo kun je in Londen veel sneller een vergunning krijgen. Een ander knelpunt is dat het in Nederland moeilijker is om aan startkapitaal en doorgroeikapitaal te komen dan in andere landen. Die punten zijn essentieel om Nederland terug te krijgen in de kopgroep van de financiële sector.

Wat is de oplossing?

Een oplossing ligt nog niet op tafel. Willem Vermeend heeft twee jaar de tijd om met een goed voorstel te komen. De komende tijd voert hij gesprekken met onder andere banken, brancheverenigingen en de centrale bank om de knelpunten goed in kaart te brengen. Om vervolgens tot het beste voorstel voor de financiële sector te komen.

Fintech whitepaper

GlobalOrange heeft een ruime expertise met het ontwikkelen van succesvolle fintech-producten. Lees in onze whitepaper hoe je een fintech product succesvol kunt ontwikkelen.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.