Methoden software ontwikkeling.
Verschillende methoden voor software ontwikkeling
Verschillende methoden voor software ontwikkeling
Veel software ontwikkeling-projecten mislukken. Vaak om de volgende redenen: gebrek aan goede ontwikkelaars, verkeerde technologische keuzes, slechte codekwaliteit, kostenoverschrijdingen, vendor lock-in, lage ontwikkelingssnelheid en gebrek aan gebruiksvriendelijkheid. Ook is vaak de keuze voor een verkeerde methode de oorzaak.
We begrijpen uw ambities om van project een succes te maken als geen ander. En helpen u graag met het verwezenlijken van dat succes door software te ontwikkelen die klaar is voor de toekomst. Wij garanderen u “peace of mind” door de juiste software op de juiste manier te bouwen zodat u zich kunt richten op de groei van uw bedrijf. Er zijn verschillende manieren om te beginnen met het ontwikkelen van uw software. Wij adviseren u om een MVP te ontwikkelen.
Er wordt in de wereld van software ontwikkeling druk gescrumd, we zijn lean, feature-driven en doen af en toe een Kanban terwijl we ons verwonderen over een waterval. Er zijn verschillende manieren tot software ontwikkeling en het is belangrijk een partner te kiezen die een methode hanteert die bij u past. Dan is het natuurlijk belangrijk te weten wat de verschillende methoden daadwerkelijk inhouden…
De meeste software ontwikkelaars werken op basis van een iteratieve methodiek. Dit betekent dat ze gebruik maken van Agile methoden zoals Scrum, Kanban of Lean. (Bron.)
Scrum is een Agile methode. In Scrum werken multidisciplinaire teams in korte sprints (tijdspannes met een lengte van meestal twee weken). Met Scrum worden constant volledig functionerende producten opgeleverd.
Scrum werkt met strak gedefinieerde rolverdeling:
Binnen scrum wordt er gewerkt met een aantal vooraf gedefinieerde contactmomenten. Door deze contactmomenten weten alle leden van het team waar ze aan toe zijn en waar het product ‘staat’.
Agile methoden worden aangevuld met ‘Lean Start-Up‘ methodiek.
Als ondernemer wilt u zo snel mogelijk uw idee lanceren. Om te kunnen groeien, om omzet te kunnen genereren en om feedback van uw gebruikers te verzamelen. Als het even kan, met beperkte investeringen. Daarom kiest u voor de ontwikkeling van een MVP, de ontwikkeling van een Minimum Viable Product.
Het ontwikkelen van een MVP draait om het selecteren van “must-have features” rekening houdend met functionaliteit en gebruikerservaring. Features die uw eerste klanten tevreden stellen en aan uw binden. De rest bewaren we voor later, we focussen op de essentie.
Kanban is een Agile methode. Kanban klinkt een beetje als een hippe startup rechtstreeks uit Silicon Valley, niets is echter minder waar. Kanban vindt zijn oorsprong in het Japan uit de jaren ‘40. De methode werd geboren toen Toyota haar ‘just in time-productieproces’ introduceerde. In Kanban draait het vooral om het continu opleveren van (nieuwe) features. De voortgang van het ontwikkelproces wordt bijgehouden op een zogeheten Kanban board. Feitelijk niet meer dan een visuele weergave van taken die gedaan moeten worden (ToDo), taken waar aan wordt gewerkt (Doing) en taken die volbracht zijn (Done).
Kanban is een relatief flexibele methode tot software ontwikkeling. Indien gewenst, of noodzakelijk, kunnen er aanpassingen gemaakt worden in de planning. Ook kent de Kanban methodiek geen vaste oplevermomenten.
“Ik nodig u van harte uit voor een vrijblijvend adviesgesprek over de beste aanpak van de ontwikkeling van uw software.”
Als er zoiets bestaat als een traditionele of klassieke methode tot software ontwikkeling dan is het de waterval methode. De opeenvolgende fases worden niet cyclisch maar chronologisch doorlopen.
Dit model tot software ontwikkeling is afgeleid van de manier waarop grote projecten in de bouw vorm worden gegeven. Er wordt pas met een volgende fase begonnen als de huidige fase is afgerond. Veel software ontwikkelaars hebben afscheid genomen van de waterval methode. Dat is eigenlijk behoorlijk logisch, software laat zich simpelweg niet vergelijken met een gebouw. Software projecten die op basis van de waterval methode worden gerealiseerd lopen regelmatig uit en vergen vaak meer budget.
Deze methode tot software ontwikkeling wordt gekenmerkt door vijf taken. De eerste drie van deze vijf taken worden doorlopen om tot een globaal model te komen. De overige twee dienen om de daadwerkelijke software te bouwen. Ook in FDD worden onderdelen van het software product, of features, in sprints van (meestal) twee weken ontwikkeld.
Voorkom IT issues en ontwikkel een schaalbaar SaaS product.
Maak nu een afspraak en u heeft snel duidelijkheid.
“Na een eerste afspraak heeft u een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een inschatting van kosten en doorlooptijd.”
Guido Sival – Director of Business Growth
T: +31 6 3921 9218
E: guido.sival@globalorange.nl