MVP – Minimum Viable Product

De betekenis van een MVP, ofwel een Minimum Viable Product, is de simpelste versie van je product waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je klanten en eindgebruikers.

Het bouwen van een MVP zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk live kunt en zaken kunt gaan doen. Daarnaast kun je direct beginnen met het verzamelen van feedback en leren van je gebruikers.

Sinds 2006 hebben wij al vele succesvolle MVP’s mogen ontwikkelen voor onze klanten. In dit artikel delen we onze kennis over het Minimum Viable Product en leggen we je ook uit hoe je een MVP kunt ontwikkelen.

IN DIT ARTIKEL

 • Wat betekent MVP?
 • MVP ontwikkeling
 • Start met een Product Discovery workshop
 • MVP voorbeelden
 • Het doel van een MVP
 • Agile-methodologie en MVP succes

“Samen met GlobalOrange is het ons gelukt om LARSA binnen enkele maanden van een concept naar een volledig werkend platform te brengen. De proactieve houding en professionele werkwijze van GlobalOrange hebben daar enorm aan bijgedragen.”

MVP
Joris Stolwijk
Consultant Airport Creators

Wat betekent MVP?

De betekenis van een minimum viable product of de afkorting MVP is het beste te begrijpen door de drie onderliggende ideeën te verkennen:

 • Minimum verwijst naar het beperken van de investering in tijd en geld die nodig is om het product te ontwikkelen. Daarnaast verwijst het naar de beperkte hoeveelheid features die worden geïmplementeerd.
 • Viable betekent dat jouw product klaar is om de markt te betreden. Klaar om je eerste gebruikers aan jouw (SaaS) product te binden en om hun feedback te verwerken.
 • Product verwijst vanzelfsprekend naar het digitale product of de service die je voor jouw eindgebruikers laat ontwikkelen.

Een goed MVP is sterk gefocust en de gebruiker staat centraal. Het gehele product is ontworpen rondom de behoeften van de gebruiker en het product lost op simpele wijze een duidelijk gedefinieerd probleem op. In een goed MVP zit de mogelijkheid om feedback van gebruikers te verzamelen en de manier waarop gebruikers het product gebruiken, te meten.

 

 

 

Een MVP owel minimum viable product bouwen

“Mede dankzij de inzet van GlobalOrange hebben we nu een prachtig product dat de logistieke wereld voorgoed zal veranderen!”

MVP
René Bruijne
Managing Director Transfollow

 

 

Betekenis van MVP en EVP

MVP ontwikkeling

Een Minimum Viable Product is een eerste versie van jouw product en het is iets anders dan een product dat ‘niet klaar’ is. Het is een vertrekpunt naar een perfecte product-market fit en een product dat steeds meer waarde toevoegt voor de eindgebruiker. Tijdens de MVP ontwikkeling worden beslissingen genomen op basis van data, feedback en interacties met gebruikers in plaats van een groots gedetailleerd plan.

Je zou kunnen stellen dat een MVP precies voldoende functionaliteit biedt. Neem bijvoorbeeld de backlog, een lijst met features die je aan jouw product wilt toevoegen. Het prioriteren van de release van deze features kan een lastige klus zijn. Vanzelfsprekend kies je voor features die de grootste waarde hebben voor jouw gebruikers en die het snelst, gemakkelijkst en goedkoopst te verwezenlijken zijn. Een MVP bestaat uit de ideale set van enkele van deze features die jouw product ‘lanceringswaardig’ maken. Beheers daarbij ontwikkelingskosten en beoordeel welke features maximale waarde aan jouw product toevoegen.

Neem contact met ons op om te ervaren hoe we jou kunnen helpen een succesvol MVP te bouwen.

MVP ontwikkeling door GlobalOrange voor o.a.

MVP
MVP
MVP
MVP
MVP
MVP

Product Discovery workshop

Het startpunt voor iedere nieuw project bij GlobalOrange is een tweedaagse Product Discovery Workshop. Samen met onze experts in User Experience Design, Product Management en Technologie worden jouw visie en doelen zo duidelijk mogelijk in kaart gebracht en gerelateerd aan de ‘onvervulde behoeften’ van de eindgebruikers.

Deze workshop is een uitstekende manier om te beginnen met het bouwen van het juiste product. Het stelt ons in staat om de product-market fit te bepalen en direct in die richting te beginnen. Als de workshop is afgerond, ontvang je een projectplan dat beschrijft hoe we je product samen op de juiste manier kunt bouwen. De drie disciplines (Product Management, UX, Technologie) worden vanuit GlobalOrange bij de workshop betrokken.

 

MVP

MVP voorbeelden

ChatGPT, Instagram, AirBNB, Amazon, Twitter, Uber en vrijwel alle succesvolle digitale producten zagen het levenslicht als MVP. 

Zo was Facebook (of Thefacebook zoals het toen heette) destijds als MVP een eenvoudig platform waar studenten met elkaar in verbinding konden komen via hun universiteit of klas en berichten konden posten op het forum. Het MVP ging viraal en zo konden bijna alle functies die volgden op dat succes voortbouwen.

En Uber’s MVP deed één simpel ding: het verbond chauffeurs met iPhone-bezitters in San Francisco die niet bang waren om creditcardbetalingen in een onbekende app in te schakelen. Het was genoeg om hun hoofddoel te bereiken: zo goedkoop mogelijke taxidiensten aanbieden. 

Tot slot begon Amazon met het online verkopen van boeken. De focus op boeken tegen lage prijzen in 1994 via een simplistisch webontwerp was alles wat nodig was voor het bedrijf om te groeien en uit te groeien tot wat het nu is.

Alles wat je moet weten over MVP in onze whitepaper

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Het doel van een MVP

Een idee, hoe goed het ook mag zijn, is waardeloos tenzij het vertaald kan worden in een werkend product. Maar dan ben je er nog niet, want er moet ook een markt zijn voor jouw product. Om winstgevend te zijn, moeten er voldoende gebruikers bereid zijn om voor jouw product te willen betalen. Het belangrijkste einddoel bij het ontwikkelen van een MVP is dat het de opmaat is naar een succesvol en winstgevend product.

Een MVP zorgt voor vertrouwen in je idee

Als je een Minimum Viable Product (MVP) maakt, zullen nieuwe gebruikers je gaan uitdagen. Ze gaan het product helemaal uitspitten, praten over wat wel en niet werkt, en wellicht zelfs kritisch zijn over de waarde van je product. En dat is precies wat je wilt. Het verzamelen van feedback is essentieel bij het ontwikkelen van je product. Elke keer dat je de feedback verwerkt, wordt je product weer een stukje beter en geloofwaardiger. En zo zal het steeds meer mensen aanspreken.

Goed genoeg voor early adopters

De eerste iteratie van jouw product moet goed genoeg te zijn om een probleem op te lossen voor jouw gebruikers. Gebruiksklaar en effectief. Goed genoeg om vertrouwen te krijgen van een kleinere groep early adopters. Sterker nog, jouw MVP dient zo goed te zijn dat deze groep eerste gebruikers ambassadeurs worden van jouw product.

Een MVP trekt investeerders aan

Een MVP zorgt voor vertrouwen in een product en laat aan eventuele investeerders zien dat jouw product aanslaat en een financiele waarde vertegenwoordigt. Ervaren investeerders beleggen niet in een fantastisch, maar ongevalideerd idee. Een MVP levert het bewijs dat ze een goede investering doen.

De bijdrage van de Agile-methodologie aan jouw MVP succes

MVP en Agile zijn twee concepten die hand in hand gaan. Agile is een ontwikkelaanpak waarbij het accent ligt op flexibiliteit en het snel in kleine iteraties aanpassen van producten aan veranderende omstandigheden. Een MVP is een product dat ontwikkeld wordt met minimale middelen, om snel feedback te kunnen verzamelen van gebruikers.

Door het creëren van een MVP binnen een Agile-framework kun je snel experimenteren, leren en itereren op basis van feedback. Het proces van het creëren van een MVP binnen Agile gaat als volgt: je begint met een idee, ontwikkelt het, laat dit testen door gebruikers en verzamelt feedback. Vervolgens verwerk je deze feedback in het product en blijf je dit proces herhalen, totdat het product steeds beter wordt en voldoet aan de behoeften van de gebruikers.

Agile en MVP zijn beide gericht op het verminderen van risico’s en het snel verkrijgen van waardevolle inzichten. Door het combineren van deze twee methoden kun je snel en effectief een product ontwikkelen dat aan de behoeften van de gebruikers voldoet en de markt betreedt met minimale middelen.

 

 

MVP

Ondernemen met een MVP

Product visie ontwikkelen

Als ondernemer met een digitaal product of (SaaS)platform is het hebben van een solide productvisie van groot belang. Een Agile benadering van productontwikkeling maakt het gemakkelijker om ‘groots te denken’.

Effectieve ontwikkeling

De methode zoals eerder in dit artikel beschreven stelt je in staat om een launch-waardig product te bouwen met minder budget. Het ontwikkelen van een MVP draait om het selecteren van ‘must-have features’. Features die jouw eerste klanten tevreden stellen en aan jou binden.

User input vergaren

De mogelijkheid om feedback van jouw gebruikers te verzamelen is een belangrijke succesfactor voor jouw product. Correcte analyse van verzamelde data kan je belangrijke inzichten verschaffen in het daadwerkelijke gebruik van jouw product.

Sneller naar de markt

Het bouwen van een MVP gaat om het bouwen van de simpelste versie van je product waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je gebruiker en deze tevreden kunt stellen en aan je kunt binden. Dit stelt je in staat om de markt sneller te betreden, sneller jouw investering terug te verdienen en mogelijke concurrenten te snel af te zijn.

Pivot, pivot, pivot

Doordat je jouw MVP mét jouw gebruikers ontwikkelt, bouw je een band op met hen. Dit geeft je waardevolle inzichten en data over de performance van jouw product. Deze inzichten kun je gebruiken om jouw prioriteiten en/of roadmap aan te passen. Indien nodig kun je deze inzichten zelfs gebruiken voor een pivot.

Wat is geen MVP?

Een MVP die de pijnpunten van gebruikers niet oplost en zich alleen maar focust op het realiseren van een wild idee is geen MPV. De daadwerkelijke behoeften van de gebruiker zijn uit het oog verloren. De complexiteit van het product zorgt voor slechte gebruikservaringen van de eerder genoemde belangrijke early adopters.

Het verschil tussen een MVP en een prototype

Een prototype en een MVP lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar toch zijn ze verschillend. MVP’s zijn bedoeld om de levensvatbaarheid van het product op de markt te valideren en te achterhalen of klanten bereid zijn ervoor te betalen, terwijl de risico’s en kosten tot een minimum worden beperkt. Prototypes daarentegen worden vaak gebruikt om de haalbaarheid van een concept of ontwerp te testen, eventuele problemen te identificeren en feedback te verzamelen om het product te verbeteren voordat het wordt gelanceerd.

 

 

Minimum Viable Product - MVP

Vrijblijvend gesprek over MVP ontwikkeling?

Plan een eerste kennismaking

Je leert waar je op moet letten bij MVP ontwikkeling, wat de kosten en tijdslijnen ongeveer zijn en hoe je jouw MVP echt succesvol maakt. We hebben inmiddels meer dan 100 MVP’s ontwikkeld en weten wat wel en niet werkt.

– Wat zijn de meest gemaakte fouten?
– Wat zijn ongeveer de investeringen?
– Wat moet je vooraf weten?

FAQ

Wat betekent MVP?

MVP staat voor “Minimum Viable Product” in de context van softwareontwikkeling. Een MVP is een basisversie van een product of software met net genoeg functionaliteit om het aan vroege gebruikers te kunnen presenteren en waardevolle feedback te verzamelen. Het idee achter een MVP is om snel een werkend product op de markt te brengen, met minimale investering in tijd en middelen.

Wat heb je aan een MVP?

Een MVP helpt ontwikkelaars en bedrijven bij het valideren van hun ideeën, het identificeren van potentiële problemen en het begrijpen van de behoeften en wensen van hun klanten. Door eerst een MVP te lanceren, kunnen bedrijven effectiever inspelen op marktbehoeften en hun product iteratief verbeteren op basis van gebruikersfeedback. Het stelt hen ook in staat om risico’s te minimaliseren en middelen efficiënter te benutten.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een MVP?

De belangrijkste voordelen van een MVP in softwareontwikkeling zijn:

 1. Validatie van het productidee: Een MVP stelt ontwikkelaars en bedrijven in staat om hun productidee te testen bij echte gebruikers. Hierdoor kunnen ze bepalen of er daadwerkelijk vraag is naar het product en of het voldoet aan de behoeften van de doelgroep.
 2. Minimaliseren van risico’s en kosten: Door een basisversie van het product te ontwikkelen, kunnen bedrijven hun financiële en tijdsinvesteringen beperken. Dit helpt hen om risico’s te minimaliseren en middelen efficiënter te benutten, vooral in de vroege stadia van een project.
 3. Snellere time-to-market: Een MVP helpt bedrijven om hun product sneller op de markt te brengen, omdat het ontwikkelteam zich richt op de meest essentiële functies. Dit kan een concurrentievoordeel opleveren, omdat het bedrijf eerder feedback kan verzamelen en het product kan aanpassen aan de behoeften van de markt.
 4. Verzamelen van waardevolle feedback: Door een MVP aan vroege gebruikers te presenteren, kunnen bedrijven belangrijke inzichten en feedback verzamelen over de bruikbaarheid, functionaliteit en algehele kwaliteit van het product. Deze feedback kan vervolgens worden gebruikt om het product verder te verbeteren en beter af te stemmen op de behoeften van de gebruikers.
 5. Prioritering van functies: Het ontwikkelen van een MVP helpt bij het bepalen van de meest cruciale functies voor het succes van het product. Dit zorgt ervoor dat het ontwikkelteam zich richt op wat echt belangrijk is, en helpt bij het stellen van prioriteiten voor toekomstige productupdates en verbeteringen.
Wat zijn bekende voorbeelden van Succesvolle MVP's?

Vijf bekende digitale producten die succesvol zijn geworden na het starten met een MVP:

 1. Dropbox begon als een eenvoudige MVP met een video die de kernfuncties van het product demonstreerde. De video genereerde veel interesse en aanmeldingen voor de bètaversie, wat het team hielp bij het valideren van hun idee en het aantrekken van investeerders.
 2. Airbnb begon met een eenvoudige website waar gebruikers hun accommodatie konden verhuren aan mensen die naar een conferentie in San Francisco kwamen. De initiële respons was positief, en het team bouwde het platform verder uit tot het wereldwijde succes dat het vandaag is.
 3. Uber startte als een eenvoudige app genaamd UberCab, die alleen beschikbaar was voor een beperkte groep gebruikers in San Francisco. Door te focussen op het oplossen van het probleem van het snel vinden van een betrouwbare rit, kon het bedrijf het concept valideren en vervolgens uitbreiden naar andere steden en diensten.
 4. Instagram begon als een eenvoudige foto-app genaamd Burbn, die gebruikers in staat stelde om foto’s te delen en in te checken op locaties. Na het ontvangen van feedback van gebruikers en het analyseren van de meest populaire functies, besloot het team om zich te concentreren op het delen van foto’s en het toevoegen van filters. Dit leidde tot het succesvolle platform dat Instagram vandaag de dag is.
 5. Spotify lanceerde zijn MVP in 2008 als een uitnodigings-only dienst met een beperkt aantal nummers en functies. Door te beginnen met een eenvoudig product en zich te concentreren op het oplossen van problemen met muziekpiraterij en het bieden van een gebruiksvriendelijke streamingdienst, kon het bedrijf groeien en uiteindelijk uitbreiden naar nieuwe markten en functies.

Deze voorbeelden laten zien hoe de MVP-benadering je kan helpen om ideeën te valideren, risico’s te verminderen en uiteindelijk succesvolle digitale producten te creëren.

Hoe lang duurt het om een MVP te ontwikkelen?

Bij GlobalOrange streven we ernaar om onze klanten een snelle time-to-market te bieden. Dat verlaagd risico’s en de initiële investering en bovendien stelt het je in staat om snel feedback van je gebruikers te krijgen. Gemiddeld duurt het bouwen van een MVP tussen de 3 en 6 maanden.

Wat kost een MVP?

De kosten voor het bouwen van een MVP kunnen variëren, afhankelijk van benodigde functionaliteiten (en niet-functionele eisen) voor een eerste versie. Na een Product Discovery workshop kunnen wij je een indicatie geven van de kosten.

Whitepapers, boekentips en blogs over MVP ontwikkeling

 • Whitepaper
  Whitepaper: MVP – Minimum Viable Product
  MVP
  Read more
 • Blog
  Wat is het verschil tussen een MVP en een Prototype?
  MVP
  Read more
 • Factsheet
  Breng jouw product 70% sneller op de markt
  MVP
  Read more
 • Whitepaper
  Hoe werkt lean-startup voor jouw bedrijf?
  MVP
  Read more