Waarom je een Go-To-Market strategie nodig hebt

Book icon 6 min
By Maarten de Bakker
Go-To-Market-strategie

Een sterk product alleen is niet genoeg. Zonder goede go-to-market strategie kom je moeilijk van de grond.

Veel SaaS-teams bouwen maandenlang aan hun product. Maar zodra het klaar is, komt de vraag: hoe brengen we dit naar de markt? Dan blijkt dat er geen scherp GTM plan ligt. Geen duidelijke doelgroep. Geen eenduidige propositie. En geen helder pad naar tractie.

Ik nam deel aan de Go-To-Market Strategy Workshop van ons zusterbedrijf Expandior (onderdeel van de Saasmore groep, net als GlobalOrange). In deze blog deel ik wat ik leerde over het belang van een goede GTM-strategie—en waarom het essentieel is voor elke succesvolle productlancering.

Go-To-Market Strategie training

Wat is een go-to-market strategie?

Een Go-To-Market strategie (GTM-strategie) is het plan waarmee je jouw product succesvol naar de markt brengt. Het beschrijft:

  • Wie je doelgroep is (je ICP)
  • Welk probleem je oplost
  • Wat jouw propositie is
  • Via welke kanalen je je doelgroep bereikt
  • Welke middelen en stappen je inzet bij de lancering

Een goede GTM-strategie zorgt daarmee voor focus, versnelt je groei en voorkomt verspilling van tijd en marketingbudget.

“Veel SaaS-organisaties denken dat een goed product zichzelf verkoopt. Maar zonder een helder GTM plan blijft impact uit. Hoe ga je het product in handen krijgt van je gebruikers en hoe zorg je ervoor dat ze het op de juiste manier gebruiken?”

Stephan van Rooden Expandior over Go-To-Market Strategy
Stephan van Rooden
Director Product Academy & Consultancy

Start niet met zenden, start met begrijpen

Veel producten falen niet door een gebrek aan kwaliteit, maar door een gebrek aan relevantie. Tijdens de workshop werkten we daarom eerst aan probleembegrip. Welke pijn lossen we op? Voor wie precies? En waarom kiezen ze nu nog voor alternatieven?

Pas daarna ga je bouwen aan je value proposition—de kern van je boodschap. Die moet aansluiten bij wat je ideale klant herkent én belangrijk vindt. Geen generieke slogans, maar concrete beloftes die verschil maken.

Buyer en user zijn vaak niet dezelfde persoon

In B2B-producten zie je dit vaak: de gebruiker is niet degene die beslist over de aankoop. In de workshop leer je om zowel een buyer persona als user persona te definiëren, inclusief hun doelen, zorgen en succescriteria.

Resultaat: twee gerichte boodschappen. Eén voor gebruikers die zoeken naar gemak en efficiëntie, en één voor beslissers die sturen op ROI, compliance of innovatie.

ICP bepalen = keuzes durven maken

Een ander belangrijk onderdeel van de GTM-strategieworkshop is het scherp definiëren van je Ideal Customer Profile (ICP). Dus niet “alle bedrijven met een HR-afdeling”, maar bijvoorbeeld: “Nederlandse SaaS bedrijven in de zorgsector met 10–50 medewerkers die handmatig planningen maken.”

Die scherpte helpt bij:

  • Het maken van productbeslissingen
  • Het kiezen van je marketingkanalen
  • Het schrijven van gerichte copy
  • En het kiezen van pilotklanten

Van ideeënlijst naar actieplan

De workshop bevat ook praktische frameworks, zoals de impact-vs-feasibility-matrix. Hiermee breng je GTM-ideeën in kaart en kies je waar je het beste kunt beginnen.

Het resultaat is een concrete roadmap, bijvoorbeeld:

  • Week 1–4: ICP interviews en landing page test
  • Week 5–6: Testcampagne op LinkedIn + analytics inrichten
  • Week 7: Eerste salesdemo’s met feedbackloops

Go-To-Market GTM Strategie

Wat levert een GTM-strategie concreet op?

Na een intensieve dag heb je meer dan alleen nieuwe inzichten. Je loopt weg met een propositie die écht landt bij je doelgroep, een scherp afgebakende ICP waar je je marketing op kunt richten, en een klantreis waarin je precies ziet waar de kansen en knelpunten liggen. Daarnaast ontwikkel je samen een prioriteitenlijst waarmee je gefaseerd en doelgericht kunt lanceren, zonder te verdwalen in randzaken. Misschien nog wel belangrijker: je hele team kijkt dezelfde kant op. En dat allemaal vóór je ook maar één euro uitgeeft aan campagnes of extra development.

“Niet iedere product release vraagt om hetzelfde plan. Maar iedere release heeft wel een GTM plan nodig.”

Stephan van Rooden Expandior over Go-To-Market Strategy
Stephan van Rooden
Director Product Academy & Consultancy

Wanneer heb je een GTM workshop nodig?

Je hebt niet altijd direct door dat je go-to-marketstrategie rammelt. Soms merk je dat groei uitblijft, ondanks een goed werkend product. Of dat marketing en sales elk een ander verhaal vertellen. Misschien is je doelgroep nog te breed, of blijf je bouwen aan features zonder duidelijk bewijs dat iemand erop zit te wachten. Ook als je een nieuw product of feature lanceert, is het risico groot dat je zonder scherp GTM-plan in het wilde weg gaat experimenteren. Dan helpt een workshop om focus te brengen, richting te kiezen en de juiste stappen te zetten.

Go-To-Market Strategie badge

Over de workshop

De Go-To-Market Strategy Workshop is een dienst van Expandior, zusterbedrijf van GlobalOrange en gespecialiseerd in productstrategie en productmanagement. In een dag begeleidt een ervaren productmanagement trainer jouw team door alle stappen, van ICP tot tactisch Go-To-Market plan.

Wil je weten of jouw product klaar is voor een succesvolle lancering? Of wil je je huidige go-to-market aanpak aanscherpen? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met GlobalOrange of Expandior. Samen bepalen we of de GTM-workshop past bij jouw fase en team.

Meer artikelen

  • Boekentip
    Jobs to be Done: Theory to Practice
    Jobs to be Done Theory to Practice book
    Read more
  • Blog
    De waarheid over vibe coding
    Software gebouwd met vibe coding
    Read more
  • Blog
    Service-as-a-Software: Bereid voor je voor op AI agents
    Service-as-a-Software met AI agents
    Read more
  • Blog
    Waarom je een Go-To-Market strategie nodig hebt
    Waarom je een Go-To-Market-strategie nodig hebt
    Read more
Maarten de Bakker
Maarten de Bakker

Klaar voor next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.