Controverse rondom AI

Twee contrasterende perspectieven op de toekomst van AI

Hebben we ons laten verblinden door de glans van Silicon Valley en de belofte van AI? Of is AI echt de meest krachtige technologie sinds de uitvinding van elektriciteit, klaar om alles te veranderen?

Deze maand verscheen een interessante aflevering van VPRO Tegenlicht waarin de donkere zijde van AI wordt onthuld, een industrie die bloed, zweet en metalen kost, met grote gevolgen voor de aarde en de mens. Het kijken waard!

Een veel positiever perspectief op AI wordt geschetst in de eveneens interessante blog van Marc Andreessen. Hij gelooft dat AI de potentie heeft om menselijke intelligentie te verrijken, te dienen als een persoonlijke assistent voor iedereen en zelfs een humaniserende kracht kan zijn. A must read!

AI

1. De prijs van AI

Tegenlicht “De prijs van AI” belichtte onlangs de negatieve aspecten van de AI-industrie. De aflevering ging in op de werkelijke kosten van het bouwen en onderhouden van AI-systemen en hoe deze een grote druk uitoefenen op natuurlijke hulpbronnen, data, rekenkracht en menselijke arbeid. AI zou een “hongerig beest” zijn dat gevoed moet worden met de allersnelste chips, enorme datasets en slecht betaalde arbeid, en dat dit zowel menselijke als ecologische gevolgen heeft​.

 • Extractie en uitbuiting – De aflevering belicht de achterkant van de AI-industrie, die wordt gekenmerkt door het gebruik van grote hoeveelheden grondstoffen, data en energie. Het laat zien dat AI, in tegenstelling tot de glanzende belofte die Silicon Valley ons voorhoudt, een industrie is die bloed, zweet en metalen kost, en die op industriële schaal mens en aarde uitbuit​.
 • Big Tech – Grote technologiebedrijven worden getoond als de drijvende krachten achter de AI-industrie. Ze worden afgeschilderd als bedrijven die over elkaar heen buitelen om chatbots en AI-assistenten te lanceren, terwijl ze de werkelijke kosten van deze technologieën verbergen​.
 • De mythe –  De aflevering ontkracht het idee van AI als een goddelijke machine, en toont het in plaats daarvan als een hongerig beest dat moet worden gevoed met de snelste chips, enorme datasets, en slecht betaalde arbeid​.

2. AI will save the world

Aan de andere kant heeft Marc Andreessen, de mede-oprichter van super-VC Andreessen Horowitz, een lange, maar zeer interessante blogpost geschreven getiteld “Why AI Will Save the World“. Hierin beweert hij dat AI de mogelijkheid heeft om menselijke intelligentie te vergroten en daarmee een breed scala aan levensuitkomsten te verbeteren. Hij ziet AI als een cruciale technologie die ieder aspect van ons leven kan verrijken, van onderwijs en wetenschap tot kunst en cultuur. Hij gelooft zelfs dat AI kan helpen om oorlogsverliezen te verminderen door het verbeteren van strategische en tactische beslissingen​.

 • AI als verrijking van menselijke intelligentie – Andreessen ziet AI niet als een bedreiging, maar als een kans om menselijke intelligentie te vergroten. AI kan worden gebruikt in een breed scala aan velden, van codering tot geneeskunde tot creatieve kunsten, en kan helpen bij het verbeteren van resultaten in al deze gebieden. AI kan ook nieuwe mogelijkheden creëren, van het creëren van nieuwe medicijnen tot het oplossen van klimaatverandering tot technologieën om de sterren te bereiken​.
 • AI als persoonlijke assistent – Het artikel stelt dat AI kan dienen als een persoonlijke assistent, tutor, coach, mentor, adviseur, en therapeut voor iedereen. Deze AI-assistenten kunnen oneindig geduldig, meelevend, en behulpzaam zijn, en kunnen aanwezig zijn bij alle kansen en uitdagingen in het leven. Ze kunnen ook dienen als partners voor wetenschappers, kunstenaars, ingenieurs, zakenmensen, dokters en verzorgers, waardoor hun onderzoeks- en prestatiegebied aanzienlijk wordt uitgebreid. De auteur beweert dat AI kan leiden tot een nieuw tijdperk van verhoogde materiële welvaart op de planeet, wetenschappelijke doorbraken, en nieuwe technologieën en medicijnen​​.
 • AI als humaniserende kracht – Volgens Andreessen wordt de humaniserende kwaliteit van AI vaak onderschat. Hij beweert dat AI mensen die anders technische vaardigheden missen, de vrijheid geeft om hun artistieke ideeën te creëren en te delen. Hij suggereert ook dat het praten met een empathische AI-vriend hun vermogen om tegenslagen aan te pakken kan verbeteren, en dat AI-medische chatbots al empathischer zijn dan hun menselijke tegenhangers. Hij stelt dat AI de wereld warmer en vriendelijker kan maken in plaats van harder en mechanischer​​.

“Mede dankzij de inzet van GlobalOrange hebben we nu een prachtig product dat de logistieke wereld voorgoed zal veranderen!”

AI
René Bruijne
Managing Director Transfollow

Lees meer over AI

 • Blog
  Controverse rondom AI
  AI
  Read more
 • Blog
  Webinar (ENG) – Softwareontwikkelingsteams verbeteren met ChatGPT en CoPilot.AI:
  AI
  Read more
 • Blog
  Machine learning, AI en deep learning
  AI
  Read more
 • Whitepaper
  Machine Learning
  AI
  Read more

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.