Over maatwerk software en frameworks

Book icon 4 min

Een van de grootste voordelen van ontwikkelen van een volledig eigen product ligt in het feit dat deze specifiek is ontwikkeld op basis van de eisen vanuit jouw organisatie. Het product sluit daarom naadloos aan en biedt zo de meest efficiënte ondersteuning van uw bedrijfsprocessen.

Toch zijn er ook bij custom producten generieke functionaliteiten te vinden. Bij GlobalOrange geloven we in custom producten, maar niet in het constant opnieuw uitvinden van het wiel. Door generieke functionaliteit in te zetten besparen we tijd en geld. Daarom maakt GlobalOrange gebruik van frameworks.

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

 • Wat is een framework?
 • Welke frameworks zijn populair en waarom?
 • Keuze maken voor een framework

 

“Het ene framework is het andere niet, en de keuze voor het juiste framework is wellicht belangrijker dan je denkt. “

maatwerk software en frameworks
Robert Boomgaard
Business Analyst GlobalOrange

Wat is een framework eigenlijk?

Letterlijk vertaald is een framework een kader. Binnen dat kader kan gebruik gemaakt worden van voorgeprogrammeerde generieke functionaliteit waar onze developers als het ware specifieke code ‘bovenop bouwen’. Zo werken zaken als authenticatie, login ondersteuning en database connecties ‘out-of-the-box’.

Het kader dat een framework ons biedt heeft ook een positieve, standaardiserende, invloed op het ontwikkelproces. Het framework is opgezet om op een bepaalde manier gebruikt te worden. Het team volgt de standaard en hoeft geen onderlinge afspraken te maken, die zijn er immers al. Iets wat de efficiency en kwaliteit van het teamwork ten goede komt.

Daarnaast bevatten de betere frameworks een keur aan ondersteunende programma’s, compilers, code libraries, tool sets en API’s, wat wederom de efficiency en kwaliteit van het teamwork ten goede komt.

maatwerk software en frameworks

Welke frameworks zijn populair en waarom?

Zelfs met alle genoemde voordelen overwegen we de keuze voor een framework zorgvuldig. GlobalOrange hanteert de volgende selectiecriteria om het beste resultaat te kunnen garanderen.

 1. Reeds volwassen en bewezen frameworks met toekomstperspectief:
  – Het framework wordt minimaal 4 jaar ondersteund (inclusief security updates)
  – Wanneer de ondersteuning zou eindigen moet migratie naar een nieuwe versie mogelijk zijn
  – Er is een actieve developers community
 2. GlobalOrange werkt met open source frameworks. Hiermee wordt onder andere vendor lock-in voorkomen. In andere woorden, elke ontwikkelaar kan ons werk voortzetten. Dat garandeert jouw continuïteit.
 3. Het framework moet moderne tooling voor continuous integration / deployment (in Amazon Web Services) en testing ondersteunen.

“Bij GlobalOrange geloven we in custom producten, maar niet in het constant opnieuw uitvinden van het wiel.”

Kiezen voor een framework

Het toepassen van generieke functionaliteit in maatwerk software door gebruik te maken van frameworks bieden ons snelheid en kwaliteit. Ben je benieuwd welk framework het meest geschikt is voor jouw organisatie of product? Maar een afspraak voor vrijblijvend advies!

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.