Wat is vendor lock-in en hoe voorkom je het?

Book icon 4 min

Wat is vendor lock-in? We spreken van Vendor Lock-in wanneer je afhankelijk wordt van een (software) leverancier. Dit kan o.a. veroorzaakt worden door het gebruik van eigen frameworks of libraries, verkeerde keuze van ontwikkeltaal maar ook door beperkt eigendom van IP.

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

  • Wat is Vendor Lock-in
  • Gevolgen Vendor Lock-in
  • Hoe je Vendor Lock-in voorkomt

Vendor lock-in; opeens zit je vast

Jouw onderneming groeit. Je hebt geïnvesteerd, zoals software laten ontwikkelen, en je hebt een product ontwikkeling waarmee je jouw klanten kunt bedienen. Je genereert omzet en je bent een end op weg. Op een dinsdagmorgen ontvang je een e-mail van een van jouw belangrijkste klanten, het is een verzoek om een nieuwe feature te introduceren. Het is een logisch verzoek, de feature in kwestie kan een hoop andere klanten van pas komen. Je hebt een plan, en neemt contact op met jouw software ontwikkelaar.

Deze geeft aan over een maand of twee tijd te hebben om aan de feature te gaan werken. Dat is aanzienlijk later dan je zou willen. Maar goed, Rome is ook niet in een dag gebouwd. Je vraagt meteen een uren inschatting op en die liegt er niet bepaald om. Maar de feature is belangrijk voor jouw product en je besluit te investeren.

Het is inmiddels drie maanden later. Je hebt een pittige factuur ontvangen, de feature is nog niet geïmplementeerd en inmiddels begin je het vertrouwen te verliezen. Hoe ga je aan jouw klant vertellen dat het introduceren van een ogenschijnlijk simpele functionaliteit zo lang op zich laat wachten? Inmiddels heb je meer verzoeken ontvangen van andere klanten. Dit gaat zo niet langer, je hebt niet de tijd, noch het budget om dit traject nog een keer te doorlopen. Laat staan vaker! Terwijl jouw ontwikkelaar verder ploetert aan de eerste feature vraag je een second-opinion aan bij een aantal andere software ontwikkel partijen.

Nu schrik je pas echt, geen van de benaderde software ontwikkelaars is bekend met de ontwikkeltaal waarin in software is geschreven; laat staan met het gebruik van de zelf gebouwde libraries die juist tijd zouden moeten besparen. Ze kunnen je niet verder helpen met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit. Je zit vast. Of anders gezegd, je bent het slachtoffer van een klassiek geval van Vendor Lock-in.

Factsheet: Vendor lock-in

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

5 tips om vendor lock-in te voorkomen

  1. Ontwikkeltaal en vendor lock-in

    De meest gemaakte fout die vendor lock in veroorzaakt is de verkeerde keuze van de ontwikkeltaal. Kies altijd een taal waarvoor een grote community aan ontwikkelaars beschikbaar is. Talen als Ruby on Rails, GO, Erlang en NodeJS zitten technisch fantastisch in elkaar maar ontwikkelaars zijn zeer schaars; dit merk je als je gaat opschalen, van ontwikkelpartner wilt wisselen of jouw bedrijf wilt verkopen. Kies voor de ontwikkeling van enterprise applicaties, platformen en SaaS oplossingen voor Java, Python of dotNet als ontwikkeltaal en gebruik open standaarden.

  2. Vendor lock-in en intellectueel eigendom

    Oftewel van wie is de volledige broncode? Zorg ervoor dat jouw ontwikkelpartner geen eigen libraries of frameworks gebruikt maar kiest voor bewezen open source componenten met een grote community en een vrij te gebruiken licentie. Daarnaast moet alle ontwikkelde source code jouw bezit worden zodat je er in de toekomst eventueel ook met een andere ontwikkelaar aan kunt verder bouwen.

  3. Low-Code, No code, Maatwerk Software en Open Source Software

    Voor sommige “interne” applicaties waar user experience en performance minder van belang zijn kunnen low-code en no code frameworks een oplossing bieden. Maar pas op: ook hier zit je gebonden aan de keuze die je maakt. Het vervangen of verwijderen van een dergelijk framework resulteert maar al te vaak in de noodzaak tot volledige herbouw. Een slimme selectie van gangbare open source software componenten in combinatie met beperkt maatwerk voor het onderscheidend vermogen van jouw applicatie geeft vaak betere resultaten en voorkomt vendor lock-in.

  4. Kwaliteit en vendor lock-in

    Voor je het moeilijkst in te schatten is de kwaliteit van de ontwikkelde software. Is de juiste architectuur gekozen? Is de code van goede kwaliteit? Hoe zit het met documentatie en test coverage? Dit alles is bepalend voor hoe snel er door ontwikkeld kan worden en of nieuwe ontwikkelaars met de applicatie aan de slag kunnen gaan.

  5. Vendor lock-in contracten

    Zorg ervoor dat je bij jouw software leverancier weg kan op het moment dat je dat wilt. Een opzegtermijn van meer dan 2 maanden is niet meer van deze tijd.

Mooi meegenomen: Met de adviezen hierboven voorkom je niet alleen vendor lock-in maar leg je ook de basis voor een applicatie die toekomst klaar is en waar jouw bedrijf en de eindgebruikers nog lang van kunnen genieten. Hiermee voorkom je IT issues en kun je je focussen op groei.

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.