tradeXpad

Van idee tot trade finance-platform op blockchain in slechts negen maanden

tradeXpad is een Trade Finance platform dat draait om het creëren van transparantie in wereldwijde handelsfinanciering.

UITDAGING
Een in Johannesburg gevestigde investeringsmaatschappij in landbouw en grondbezit wilde zijn portefeuille diversifiëren. Het startte een aantal fintech-initiatieven om de investeringsportefeuille te laten groeien en te profiteren van de kennis en het grote netwerk in de internationale handel. Samen met GlobalOrange werd TradeXpad het meest vooruitstrevende initiatief ontwikkeld.

AANPAK
Na een product discovery startte een ervaren team aan de ontwikkeling van het product, nauw samenwerkend met de product owner en CTO van tradeXpad. De product owner uit Johannesburg was actief betrokken bij de tweewekelijkse sprints en kwam om de maand naar ons kantoor in Amsterdam om het team in levenden lijve te ontmoeten.

RESULTATEN

 • Van idee naar lancering in 9 maanden
 • Compliance en security by design
 • Schaalbaar platform op blockchain technologie
tradeXpad

Productontwikkeling zonder zorgen

De klant zag de noodzaak om zelf sterk te zijn in productmanagement, maar wilde tegelijkertijd de rompslomp en risico’s van het bouwen en onderhouden van een eigen IT-afdeling vermijden. Daarom besloot de klant op zoek te gaan naar een partner met ervaring in fintech– en SaaS-ontwikkeling. Een partner die kon helpen om in korte tijd een uniek, schaalbaar en veilig, wereldwijd inzetbaar trade finance product te ontwikkelen. Het doel van dit product was om ongeëvenaarde transparantie te bieden door een speciale implementatie van blockchain-technologie.

“Als ik het door GlobalOrange ontwikkelde product aan collega’s uit de industrie laat zien gaan ze er van uit dat de ontwikkeling minimaal twee tot drie jaar geduurd heeft. We hadden slechts 9 maanden nodig!”

tradeXpad
Wayne Champion
CEO – tradeXpad

Experts op het gebied van SaaS- en fintech-ontwikkeling

 

Eind 2018 werd GlobalOrange benaderd door de CTO van tradeXpad met een idee voor een Fintech-platform. GlobalOrange had uitgebreide ervaring in andere Fintech en schaalbare SaaS ontwikkelingsprojecten en had op dat moment net de refactoring van Tikkie afgerond, een de succesvolste fintech-producten van Nederland.

“Met dit team kunnen we alles bouwen!”

tradeXpad
Philip Dawson
CTO – tradeXpad

Aanpak

Na een product discovery begon een ervaren team aan de ontwikkeling van het product, nauw samenwerkend met de product owner en CTO van tradeXpad. De product owner uit Johannesburg was actief betrokken bij de tweewekelijkse sprints en kwam om de maand naar ons kantoor in Amsterdam om het team in levenden lijve te ontmoeten.

Met behulp van agile- en lean start-up methodologieën werd de business value van elke functie op het verlanglijstje beoordeeld op basis van de perceptie van eindgebruikers voordat de functie daadwerkelijk werd ontwikkeld. Zo werd verspilling voorkomen en time to market sterk gereduceerd.

Uniek gebruik van blockchain-technologie voor ongeëvenaarde transparantie

TradeXpad faciliteert wereldwijd handelen door partijen binnen een supply chain met elkaar in contact te brengen. Op de marktplaats van het platform plaatsen importeurs en exporteurs hun handelsprojecten. Deze projecten gaan gepaard met kredietaanvragen voor handelsfinanciering, die weer worden gepresenteerd op de tradeXpad-marktplaats.

Het platform biedt end-to-end management van alle transacties, shipping-documentatie en facturen. Daarnaast organiseert en beveiligt het de afgesloten contracten, terwijl de controle op de naleving daarvan grotendeels wordt geautomatiseerd. Tevens voorziet het platform in de controle van fondsen en lopende voorwaarden. Alle handelsdocumentatie wordt in de blockchain opgenomen en is direct toegankelijk voor de betrokkenen.

TradeXpad is een trade finance-product zoals het altijd al had moeten zijn. Het verschaft gebruikers een veilige toegang tot de wereldwijde markt – vrijwel zonder papier. TradeXpad maakt het complete handelsproces voor alle betrokkenen volledig en op elk moment inzichtelijk.

tradeXpad

Betalende klanten direct na lancering

Omdat GlobalOrange de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het tradeXpad-platform op zich nam, kon het team van tradeXpad zelf voldoende tijd besteden aan de marktintroductie. Die tijd was nodig om potentiële klanten te benaderen, contracten op te stellen, klantondersteuning op te zetten, de propositie uit te werken en het marketingmateriaal te ontwikkelen.

Dit proces resulteerde erin dat de eerste betalende klanten direct na de lancering actief waren op het tradeXpad platform – slechts negen maanden nadat de ontwikkelingen van start gingen. Gezien de complexiteit van een trade finance-platform, zeker in combinatie met de unieke blockchain-implementatie, is dit een indrukwekkende gezamenlijke prestatie.

Door GlobalOrange geleverde expertise

 • AWS-expertise

  voor continuous deployment en de mogelijkheid om nieuwe features en releases razendsnel te lanceren.

  1
 • Blockchain-expertise

  om een unieke combinatie van een hyperledger-blockchain en identiteitsmanagement software op te zetten voor ultieme transparantie voor eindgebruikers.

  2
 • Business analyse

  om de tradeXpad-product owner te helpen de vereisten voor de MVP te prioriteren en uiteen te zetten.

  3
 • UX- en grafisch ontwerp

  om een eenvoudig te gebruiken toepassing en een gelikte bedrijfswebsite te ontwerpen.

  4
 • Architectuur expertise

  voor het opzetten van een architectuur die schaalbaar is, hoge prestaties levert, veilig is en gemakkelijk kan worden uitgebreid en onderhouden.

  5
 • SaaS- en fintech-expertise

  in de vorm van een toegewijd en ervaren ontwikkelteam.

  6

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product creëren waar eindgebruikers en business stakeholders van zullen houden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.