Book icon 1 min

Hooked: How to Build Habit-Forming Products

In ‘Hooked: How to Build Habit-Forming Products’ beantwoordt auteur Nir Eyal vragen zoals: ‘Waarom trekken sommige producten onze aandacht terwijl andere floppen?’, ‘Waarom houden we ons met bepaalde dingen bezig uit gewoonte?’ en ‘Is er een onderliggend patroon in hoe technologieën ons beïnvloeden?’. Eyal reikt een duidelijk antwoord aan in de vorm van het ‘Hook model’ — een krachtig 4 stappenproces dat helpt om gewoontevormend gedrag in digitale producten te stimuleren.

Wat is het Hook Model?

Hooked is gebaseerd op Eyal’s jarenlange onderzoek, consulting en praktijkervaring. Hij schreef het boek waarvan hij wenste dat het voor hem als oprichter van een start-up beschikbaar was geweest – geen abstracte theorie, maar een how-to gids voor het bouwen van betere producten. Hooked is geschreven voor productmanagers, ontwerpers, marketeers, oprichters van start-ups en iedereen die wil begrijpen hoe producten ons gedrag beïnvloeden. Eyal biedt lezers praktische inzichten om gebruikersgewoonten te creëren die blijven hangen en uitvoerbare stappen voor het bouwen van producten waar mensen van houden. Het Hook Model bestaat uit vier stappen die gebruikers keer op keer terugbrengen naar een product:

  • Trigger: een interne of externe aanleiding om het product te gebruiken.
  • Action: het gedrag dat wordt uitgevoerd in afwachting van een beloning.
  • Variable Reward: een onvoorspelbare beloning die het gedrag versterkt.
  • Investment: een bijdrage van de gebruiker waardoor de kans toeneemt dat hij terugkomt.

Eyal laat zien hoe elk van deze stappen zorgvuldig ingebouwd kan worden in het ontwerp van een product. Dit maakt het boek bijzonder waardevol voor iedereen die streeft naar langdurige gebruikersbetrokkenheid.

Voor wie is het boek bedoeld?

Hooked is geen academisch boek — het is een praktische how-to gids geschreven vanuit Eyal’s ervaring als start-up oprichter. Het is ideaal voor:

  • Productmanagers die gebruikersgedrag beter willen begrijpen.
  • UX- en UI-designers die psychologie willen integreren in hun ontwerpbeslissingen.
  • Marketeers die streven naar hoge betrokkenheid en retentie.
  • Start-up oprichters die vanaf dag één een sterk product willen bouwen.

Kortom, voor iedereen die digitale producten bouwt en wil dat gebruikers blijven terugkomen.

Praktische toepassing in productontwikkeling

Bij GlobalOrange passen we vergelijkbare gedragsinzichten toe tijdens onze Digital Strategy Sprint. Daar vertalen we gedragspsychologie en gebruikersinzichten naar een strategisch fundament voor productontwikkeling.

Een goed voorbeeld is hoe we klanten begeleiden bij het bouwen van producten die aansluiten op terugkerende gebruikersbehoeften. Door het Hook Model te combineren met bewezen frameworks zoals onze GOdna aanpak en inzichten uit UX-onderzoek, zorgen we voor digitale producten die echt waarde toevoegen.

Wil je meer doen met de inzichten uit Hooked? Start dan met een strategische aanpak. Tijdens onze Go-to-Market Strategy sessie brengen we je doelgroep, waardepropositie en kanalen scherp in kaart. Dit vormt de brug tussen je product en blijvend gebruikersgedrag.

Wil je je productidee direct toetsen en vertalen naar een helder plan? Dan is onze Product Discovery Workshop een logische volgende stap. In twee dagen leggen we de basis voor een product dat klanten willen gebruiken, en blijven gebruiken.

Meer boeken

  • Boekentip
    Jobs to be Done: Theory to Practice
    Jobs to be Done Theory to Practice book
    Read more
  • Boekentip
    Build: An Unorthodox Guide to Making Things Worth Making
    Build
    Read more
  • Boekentip
    Outcomes Over Output: Why customer behavior is the key metric for business success
    Outcomes over Output book Joshua Seiden
    Read more
  • Boekentip
    Escaping the Build Trap: How Effective Product Management Creates Real Value
    Build trap boekentip
    Read more

Klaar voor next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.