Book icon 8 min

Whitepaper: MVP – Minimum Viable Product

 • Wat is een MVP?
 • Waarom is een MVP belangrijk?
 • Wat zijn de voordelen van een MVP?
 • Wat komt er na de MVP?

Stel, u heeft een geweldig idee voor een service of product. Het gaat om een idee met de potentie om in no-time de markt te veroveren. U wilt aan de slag, maar u heeft geen zin in diepte-investeringen of lange ontwikkeltijden. Dan is het verstandig om een MVP te bouwen, een Minimum Viable Product. Een MVP is de minimale versie van je product waarmee je waarde kunt bieden aan je gebruiker, deze tevreden kunt stellen en aan je kunt binden. Het bouwen van een simpele maar goed functionerende versie van je uiteindelijke product zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk live kan en zaken kunt doen. Daarnaast kun je direct beginnen met het verzamelen van belangrijke feedback en dus leren van je gebruikers.

Download hier de whitepaper

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Wat is een MVP oftewel een Minimum Viable Product?

De betekenis van een MVP of minimum viable product is het beste te begrijpen door de drie onderliggende ideeën te verkennen:

 • Het bijvoeglijk naamwoord “minimum” refereert naar het beperken van de investering die nodig is om het product in kwestie te ontwikkelen. Alsmede naar de beperkte hoeveelheid features die worden geïmplementeerd.
 • “Viable” impliceert dat jouw product klaar is om de markt te betreden. Klaar om jouw eerste klanten aan jouw onderneming te binden en om hun feedback te verwerken.
 • Product refereert vanzelfsprekend naar het product of service dat je voor jouw klanten/gebruikers laat ontwikkelen.

Bedenker Eric Ries introduceerde de term, en definieert het Minimum Viable Product als een versie van jouw product dat je in staat stelt om maximale validatie en informatie te verzamelen over jouw gebruikers en klanten en die je de minste moeite kost te verwezenlijken. Het werd snel de standaard voor software ontwikkeling in silicon valley.

Een MVP owel minimum viable product bouwen

MVP: Must-have features

Het ontwikkelen van een MVP draait om het selecteren van “must-have features” rekening houdend met functionaliteit en gebruikerservaring. Features die jouw eerste klanten tevreden stellen en aan je binden. De rest bewaren we voor later, we focussen op de essentie.

Focus op gebruikersfeedback met uw MVP

Veel nieuwe IT-projecten mislukken. Vaak om de volgende redenen: gebrek aan goede ontwikkelaars, te hoge investeringen en te lange doorlooptijden. Daardoor kun je niet snel beginnen met het genereren van omzet en is er te weinig aandacht voor de wensen van jouw gebruikers.

MVP

Wanneer kies je voor net iets meer dan een MVP?

Steeds meer startups kiezen ervoor om het woord “minimum” in minimum viable product niet al te letterlijk te nemen. Zij kiezen niet voor een MVP maar een EVP, een Exceptional Viable Product. Hierbij is het doel om bij launch meteen een zeer indrukwekkend product neer te zetten om zo groei door early adopters te kunnen versnellen. Het gaat hierbij vaak om funded start-ups of corporate start-ups die geen tijd hebben voor een kleinschalige start. Voor welke variant je nu kiest; wij geloven er in dat jouw software vanaf het begin meteen op een solide basis ontwikkeld moet worden zodat na lancering snel kunt doorontwikkelen en klaar bent voor exponentiële groei van jouw uiteindelijke product.

MVP

MVP

Een MVP biedt jouw (eerste) gebruikers de volgende voordelen

Het ligt misschien voor de hand om aan te nemen dat jouw gebruikers een volledige ontwikkelde applicatie prefereren boven een MVP. In veel gevallen is dit simpelweg niet waar.

Door jouw gebruikers een MVP aan te bieden, in plaats van direct een volledig ontwikkeld product, biedt je jouw gebruikers de mogelijkheid om een nieuwe idee te testen. Om aan het product te kunnen wennen maar vooral om feedback te geven op het product. Door te kiezen voor een MVP kun je direct de feedback van jouw gebruikers direct inzetten. Zo selecteer je op intelligente wijze de meest essentiële features om te ontwikkelen. Daarbij verbindt je jouw gebruikers aan jouw product. Ze kunnen bijdragen aan de performance van jouw product en het krijgt zo steeds meer waarde voor de eindgebruiker.

Begin de ontwikkeling van jouw MVP met een Product Discovery

Elk project is gebaat bij een vliegende start. Een dergelijke start realiseren we met een Product Discovery. Tijdens een Product Discovery Transformeren we jouw concept naar een duidelijke productvisie met doelstellingen en een helder gedefinieerde scope voor jouw MVP.

We organiseren een serie workshops om een productvisie te ontwikkelen, meetbare doelen te definiëren en de belangrijkste kaart te brengen. Tegelijkertijd gebruiken we onze expertise en ervaring om gebieden te identificeren die verdere validatie nodig hebben.

MVP

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.