Een MVP (Minimum Viable Product) ontwikkelen

Book icon 8 min

Als ondernemer wil je zo snel mogelijk je idee lanceren, want je wilt kunnen groeien, omzet genereren en feedback van je gebruikers verzamelen. Als het even kan, met beperkte investeringen. Daarom kies je voor de ontwikkeling van een MVP, Minimum Viable Product.

OP DEZE PAGINA

 • Wat is een MVP?
 • 4 Tips voor succesvolle MVP ontwikkeling
 • Kosten van het ontwikkelen van een MVP
 • Waar kan je kosten besparen?
 • Uitdagingen bij MVP ontwikkeling
 • Agile en lean ontwikkelen
 • Gebruikersonderzoek en tests
 • De rol van MVP tijdens productontwikkeling?

 

 

 

“Als ik het door GlobalOrange ontwikkelde product aan collega’s uit de industrie laat zien gaan ze er van uit dat de ontwikkeling minimaal twee tot drie jaar geduurd heeft. We hadden slechts 9 maanden nodig!”

MVP
Wayne Champion
CEO – tradeXpad

Wat is een MVP?

Stel, je hebt een geweldig idee voor een service of product. Dit idee is er een uit duizenden, een product of dienst dat de markt in no-time verovert. Je wilt aan de slag, maar je hebt geen zin in grote investeringen of lange ontwikkeltijden. Dan is het tijd om een MVP (Minimum Viable Product) te bouwen. Simpel gezegd is een MVP, ofwel Minimum Viable Product, de simpelste versie van je product waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je gebruiker en deze tevreden kunt stellen en aan je kunt binden. Het bouwen van een simpele, maar goed functionerende versie van je uiteindelijke product zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk je product kunt lanceren. Daarnaast kun je direct beginnen met het verzamelen van belangrijke feedback en dus leren van je gebruikers. Het doel van een MVP is om het idee achter een product te valideren, terwijl de investering in tijd en middelen om het op de markt te brengen tot een minimum wordt beperkt.

Een MVP owel minimum viable product bouwen

Product Discovery workshop

De tweedaagse Product Discovery workshop is een uitstekende manier om te beginnen met het bouwen van het juiste product. Het stelt ons in staat om de product-market fit te bepalen en direct in die richting te beginnen. Als de workshop is afgerond, ontvang je een projectplan dat beschrijft hoe we je product samen op de juiste manier kunt bouwen. De drie disciplines (Product Management, UX, Technologie) worden vanuit GlobalOrange bij de workshop betrokken.

 • Productvisie, Persona’s, Stakeholder map
 • Product Roadmap
 • One or two User Journeys
 • High-level Architecture
 • Project Plan – approach, governance, risks, schedule

De Product Discovery Workshop vraagt een investering van EUR 5k en twee dagen van je tijd. De workshop kan meestal binnen 2 weken worden gepland en vindt plaats bij ons in de Posthoornkerk in Amsterdam of op jouw locatie. Direct na de workshop kunnen we van start om de software te ontwikkelen.

Wij hebben er zin in!

 

MVP

MVP: een product in zijn meest minimalistische vorm

De term MVP werd geïntroduceerd door Eric Ries, schrijver van The Lean Startup. De Silicon Valley-ondernemer maakte duidelijk dat het niet nodig is om een compleet product te bouwen met een hele set aan functies om de levensvatbaarheid en haalbaarheid van een product te testen. Of om überhaupt een product te lanceren. In plaats daarvan kun je een MVP bouwen en lanceren dat je helpt bij het verzamelen van feedback van gebruikers. Zo lanceer je snel en creëer je omzet, en leren jouw gebruikers je de juiste stappen te zetten naar het ideale product.

Een MVP is eigenlijk jouw product in zijn meest essentiële vorm, een product waarmee je een primitief pakket aan functionaliteiten biedt. Met een MVP krijgt je feedback van de eerste groep gebruikers van jouw product. Deze informatie helpt je bij het evalueren van de vraag naar jouw product, of jouw idee werkbaar en de moeite waard is en hoe verder te investeren in jouw product. Vóór de ontwikkeling van jouw MVP weet je wat een product KAN zijn, na de ontwikkelingen en aanbieden van een MVP weet je wat het ZOU moeten zijn. Het verschil tussen aannames en kennis, of beter gezegd, tussen een succesvol en niet succesvol product.

We zien een productidee als een hypothese die we in de markt willen toetsen. Inventariseer wat je moet doen om jouw hypothese te bewijzen. Breng de wensen van de gebruikers in kaart, begin met het vervullen van deze wensen tot er weinig te wensen overblijft. Denk dan na over de levensvatbaarheid van het product en de features. Zet de wensen van de gebruikers tegenover de kosten/levensvatbaarheid van de features. Toets de features individueel, zo houd je een set features over die jouw MVP vormgeven. Maximale waarde tegenover een bescheiden investering.

Ook is het erg van belang om de features van een MVP te definiëren en te prioriteren. Hierdoor kun je er namelijk voor zorgen om jouw product zo succesvol mogelijk te maken. Er zijn een aantal stappen die je zou kunnen volgen voor het definiëren en prioriteren van jouw MVP.

 • Definieer jouw product en bepaal het doel. Hier ga je de hoofdfeatures en functionaliteiten identificeren die nodig zijn in de eerste versie van het product. 
 • Identificeer jouw doelgroep en bepaal met welke problemen zij te maken hebben. Hierdoor is het mogelijk om de functionaliteiten die de meeste waarde bieden aan de gebruikers te identificeren. 
 • Analyseer jouw concurrenten op basis van hun sterke en zwakke punten. In deze stap ga je de unieke features in kaart brengen en beslissen wat jou onderscheid van de concurrenten. 
 • Prioriteren van features die essentieel zijn voor de initiële versie van het product. 
 • Creëer een roadmap die het ontwikkelproces in kaart brengt voor jouw MVP. 
 • Testen en itereren. Dit geeft je de mogelijkheid om feedback te verzamelen van beginnende gebruikers.  

Door deze stappen te volgen, kun je jouw MVP definiëren en prioriteren om ervoor te zorgen dat het de meeste waarde biedt aan jouw doelgroep.

4 Tips voor succesvolle MVP ontwikkeling

Door bij het ontwikkelen van een MVP rekening te houden met onderstaande aspecten, is het mogelijk om een product te maken dat waarde biedt aan gebruikers, technisch haalbaar is, en een unique selling point heeft dat het onderscheidt van de concurrentie. 

 • Focus op het probleem van jouw gebruikers
  Bekijk elk product idee als oplossing voor een probleem waar de beoogde gebruikers mee te maken hebben; dit drijft een oplossingsgerichte benadering van de ontwikkeling van jouw MVP. Waarom zullen klanten jouw product willen gebruiken? Wat kunnen ze ermee besparen? Hoe zal het hen helpen? De antwoorden op deze vragen geven de puurste vorm van jouw product weer. Als jouw product het probleem van de beoogde gebruikers niet oplost, waarom zouden zij het dan gebruiken?
 • Beperk je tot een minimum aan features
  Zodra je deze functies hebt opgesomd, kun je beginnen ze te prioriteren. Hieruit kun je de must-have functies afleiden; dit zijn de functies die je zullen helpen bij het valideren van jouw productidee. In het ideale geval zouden de functies die bovenaan je prioriteitenlijstje staan, deel moeten uitmaken van jouw MVP.
 • Een MVP ontwikkelen begint bij de juiste partner
  Het kiezen van de juiste partner kan een cruciale beslissing zijn voor het succes van jouw product. Het is belangrijk om als allereerst jouw MVP-eisen te definiëren. Denk aan de belangrijkste kenmerken en functionaliteiten die je in je MVP wilt opnemen. Ook moet de partner relevante ervaring hebben met het ontwikkelen van MVP’s. Je kunt je partner kiezen op basis van een bewezen track-record. Daarnaast is het zeer aan te raden te werken met een partner die je kan helpen met het nemen van managerial beslissingen over de (verdere) ontwikkeling van jouw MVP en later product.
 • Verken jouw MVP met een product discovery workshop
  In de meeste gevallen is het raadzaam om de ontwikkeling van jouw Minimum Viable Product te beginnen met een zogenaamde Product Discovery. Een analyse fase. Voordat er begonnen wordt met de daadwerkelijke ontwikkeling van jouw product worden scope en definitie geanalyseerd en bepaald. Tijdens deze workshop bekijken we hoe jouw product het beste verwezenlijkt kan worden en we analyseren jouw visie en doelen. Zo verzekeren we ons van een vliegende start. Voor zowel jouw klanten als jouw eigen team is het van het grootste belang te weten wat er precies ontwikkeld gaat worden en waarom. Het is daarom goed om van tevoren iedereen in dezelfde richting te hebben.

Download de whitepaper "MVP ontwikkelen"

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

De kosten van het ontwikkelen van een MVP

De kosten van het ontwikkelen van een MVP zijn volledig afhankelijk van de scope, complexiteit en de schaalgrootte van het product. De kosten voor het ontwikkelen van een MVP zijn aanzienlijk lager dan die voor het ontwikkelen van een groter product met een fiks aantal (wellicht onnodige features) volgens de traditionele waterval methode. Bij een MVP volgen er verschillende iteraties van jouw product. Daarmee doseer je je investering en steek je alleen tijd en geld in features op het moment dat het zeker is dat deze gewenst zijn. Er komen veel geld factoren kijken bij het ontwikkelen van een MVP. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Opbouw van de kosten van MVP ontwikkeling

 • Uurtarieven – Deze variëren voor Nederlandse softwareontwikkelaars tussen de 80 en 150 euro per uur afhankelijk van kwaliteit en senioriteit. Voor nearshoring (Oost-Europa) gelden tarieven van 40-70 euro per uur en bij offshoring (India en de rest van Azië) moet je denken aan tarieven van 20-40 euro per uur.
 • Snelheid van de ontwikkelaars. Een team met echte topontwikkelaars kan vele malen sneller ontwikkelen dan die met minder begaafde ontwikkelaars. Dit heeft met ervaring en met de inzet van specialisten ipv generalisten te maken.
 • First-time right – Wordt er in een keer het juiste ontwikkeld of wordt er tijd verspild aan features die uiteindelijk niet gebruikt worden. 
 • Lean ontwikkeling / beperken van waste – Lean ontwikkeling (icm Agile ontwikkeling) zorgt ervoor dat je aan de hand van klantfeedback in kleine stappen jouw product doorontwikkelt. Dit is bewezen de snelste en meest kosteneffectieve manier van productontwikkeling.
 • Duurzaamheid, technologie en architectuur – Kies niet voor te exotische / hippe technologieën; de kans dat die over een paar jaar niet meer ondersteund worden of dat er geen ontwikkelaars voor te vinden zijn, is aanzienlijk.
 • Gebruik van Open Source componenten – Kies zo veel mogelijk voor bestaande componenten en met een grote community van actieve ontwikkelaars. Zo kun je tijd en focus geven aan features die bijdragen aan het USP van jouw product.
 • Vendor Lock-in – Welke kosten moet je in de toekomst maken als je van softwareontwikkelaar wilt veranderen? Wie heeft het intellectuele eigendom van (delen van) jouw product?

Al deze factoren zijn van invloed op de prijs van de ontwikkeling van jouw MVP. Ben je benieuwd naar hoe je deze kosten het beste kunt besparen? Lees dan vooral verder!

 

 

 

 

 

 

 

MVP

“Laat ons je helpen om je te focussen op de groei van uw software. Na een eerste afspraak heb je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en een inschatting van kosten en doorlooptijd.”

MVP
Guido Sival
Business Development Director GlobalOrange

 

MVP

Hoe kun je kosten besparen tijdens de ontwikkeling van een MVP

De kosten van softwareontwikkeling zijn te beheersen door te kiezen voor de ontwikkeling van een MVP. Er zijn een aantal stappen die ervoor kunnen zorgen dat jij geld bespaart tijdens de MVP ontwikkeling zonder dat je de kwaliteit van het product in gevaar brengt. 

 • Geef prioriteit aan essentiële functies die je nodig hebt om de levensvatbaarheid van je product te testen. Een van de belangrijkste doelen van een MVP is namelijk het testen van de markt en het verzamelen van feedback van gebruikers. 
 • Maak gebruik van open-source technologie, want deze kunnen helpen kosten te besparen op licentiekosten. Wel vereisen sommige open-source technologieën technische expertise.
 • Optimaliseer het ontwikkelingsproces door middel van agile ontwikkelingsmethoden die prioriteit geven aan flexibiliteit en samenwerking. Hierdoor kan dit vertraging voorkomen en fouten minimaliseren. 
 • Test vroeg en vaak om problemen te identificeren. De kosten voor het oplossen van die problemen worden dan beperkt in de latere ontwikkelingsfase. 

Een product bouwen voor minder: Het proces zoals hierboven beschreven stelt je in staat om een startwaardig product te bouwen met minder budget. Het ontwikkelen van een MVP draait om het selecteren van “must-have features”. Features die jouw eerste klanten tevreden stellen en aan jou binden. De rest bewaren we voor later, we focussen op de essentie. Op het allerbelangrijkste. Op deze manier is jouw product sneller ontwikkeld, verdien je sneller geld en bespaar je uiteindelijk ontwikkeluren.

Veelvoorkomende uitdagingen tijdens het ontwikkelen van een MVP

Het ontwikkelen van een MVP kan een uitdaging zijn voor startups en ondernemers, omdat er verschillende veel voorkomende obstakels zijn die zich tijdens het ontwikkelingsproces kunnen voordoen. Hier volgen enkele van de meest voorkomende uitdagingen tijdens de MVP ontwikkeling:

 • Het beschikken over beperkte middelen, dit zou kunnen zijn tijd, geld of personeel. 
 • Technische haalbaarheid kan een uitdaging zijn
 • Het samenstellen van het juiste team kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer je niet beschikt over voldoende budget. 
 • Het identificeren en voldoen aan gebruikersbehoeften is cruciaal.

 

 

MVP

Agile en lean ontwikkelen van een MVP

Agile en lean development zijn beide populaire methodes voor het ontwikkelen van digitale producten en ze zijn vooral effectief bij het creëren van een Minimum Viable Product. 

Agile development is een iteratieve methode waarbij het product in kleine stappen wordt ontwikkeld en de klant continu feedback geeft. Agile teams werken in korte sprints en richten zich op het leveren van waarde aan de klant. Het is vooral effectief bij het snel leveren van werkende software en het aanpassen aan veranderende vereisten.

Lean development, aan de andere kant, is gericht op het elimineren van verspilling en het maximaliseren van waarde voor de klant. Het concentreert zich op het optimaliseren van de tijd tussen het idee en de lancering van het product. Lean teams werken aan het identificeren en verwijderen van obstakels in het ontwikkelingsproces om de doorlooptijd te verminderen.

Beide methoden zijn belangrijk bij het ontwikkelen van een MVP, omdat ze zich richten op het leveren van waarde aan de klant en het minimaliseren van de tijd tussen idee en lancering. Een MVP is bedoeld om snel feedback van de klant te krijgen en te itereren op basis van die feedback. Agile en lean development stellen teams in staat om snel werkende software te leveren en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de klant. Hierdoor kunnen teams snel een MVP ontwikkelen en op de markt brengen.

 

 

 

MVP

Het uitvoeren van gebruikersonderzoek en tests voor een MVP

Het uitvoeren van gebruikersonderzoek en tests is een belangrijke stap bij het ontwikkelen van een MVP. Door gebruikersonderzoek en tests uit te voeren, kun je te weten komen wat de eindgebruiker denkt van het product en waar verbeteringen nodig zijn.

Er zijn verschillende methoden voor het uitvoeren van gebruikersonderzoek en tests. Een veelgebruikte methode is bijvoorbeeld het uitvoeren van interviews met potentiële gebruikers. Hiermee kom je achter de behoeften van jouw eindgebruikers en hoe het product hierop kan inspelen. Een andere methode is het uitvoeren van usability tests, waarbij potentiële gebruikers het product uitproberen en feedback geven over de gebruiksvriendelijkheid.

Het is belangrijk om het gebruikersonderzoek en de tests vroeg in het ontwikkelingsproces uit te voeren. Op die manier kun je snel ontdekken wat er mis is met het product en dit snel oplossen. Het kan ook helpen bij het bepalen van welke functies in het MVP moeten worden opgenomen en welke functies later kunnen worden toegevoegd.

Kortom, het uitvoeren van gebruikersonderzoek en tests is een cruciale stap bij het ontwikkelen van een MVP. Door vroeg feedback te verzamelen, kun je het product verbeteren en ervoor zorgen dat het aansluit op de behoeften van jouw eindgebruikers.

De rol van MVP tijdens productontwikkeling

De rol van een MVP tijdens het productontwikkelingsproces helpt bij het valideren van het productconcept, het testen van veronderstellingen en het ontvangen van feedback van gebruikers. Door het gebruikmaken van een MVP tijdens het productontwikkelingsproces zijn er verschillende aspecten die worden getest. 

 1. Met het testen van veronderstellingen is het mogelijk om de markt en levensvatbaarheid van het product te testen. 
 2. Het verzamelen van feedback kan worden gebruikt om het product te verbeteren en verfijnen. 
 3. Een snellere introductie op de markt door middel van het focussen op de basisfuncties van het product. 
 4. Minder ontwikkelingskosten doordat een MVP ervoor zorgt dat er minder middelen en ontwikkelingstijd nodig is. 
 5. Iteratie en verbetering is mogelijk door de verzamelde feedback, waardoor je ervoor kan zorgen dat het product voldoet aan de behoeften van de doelgroep. 

Wanneer je gebruik maakt van een MVP tijdens de productontwikkeling dan zal dit een grote impact hebben op verschillende aspecten, waardoor de rol van een MVP van groot belang is.

 

 

 

 

MVP

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.