Ontwricht de bestaande dienstverlening van banken en zet de financiële wereld op z’n kop!
Er is een revolutie gaande in de financiële wereld. Organisatorische traagheid, winstbejag, inefficiëntie en ondoorzichtigheid van het bankensysteem: alle bankencrises van de afgelopen tijd onthulden deze zaken. De traditionele bankensector is vervreemd geraakt van de klant. Maar dit maakte de weg vrij voor een stortvloed aan technologie-startups in de financiële sector. Bedrijven die met een innovatieve blik financiële producten ontwikkelen.
De FinTech-revolutie is momenteel in volle gang. Internationaal, maar ook in Nederland, is FinTech inmiddels één van de snelst groeiende industrieën. Niet voor niets worden inmiddels een paar jaar in Nederland de Dutch FinTech Awards gehouden. Wat deze bedrijven gemeenschappelijk hebben, is dat ze allemaal technologie gebruiken om nieuwe financiële producten en diensten te ontwikkelen. Dit bestrijkt een uiterst breed spectrum van systemen en apps. Het gaat van (online) financiële transacties tot administratieve software. Zelfs diensten voor het handelen in bitcoins scharen we hieronder.
Enkele FinTech-cases.
Succesvolle FinTech.
Het ontwikkelen van een succesvol FinTech-product stelt wel enkele eisen. Allereerst moet de eigen organisatie de betreffende markt grondig kennen. Dit is essentieel om een succesvol businessplan te ontwikkelen. Verder is er ook specialistische kennis nodig voor de technologische ontwikkeling van een product. Bij voorkeur kiest u een ontwikkelaar die ervaring heeft met het ontwikkelen van apps en SaaS. Maar nog belangrijker is dat deze partij de financiële markt kent. Dit betekent allereerst dat zij het technologische landschap en de samenwerkingsverbanden hiervan kennen. En daarnaast tevens op de hoogte zijn van de geldende wetten en regels in deze sector. Het vertalen van een businessplan naar een concreet product verloopt hierdoor soepeler. Ook is de kans dan kleiner dat u essentiële zaken mist, zoals aansluiting bij wetgeving. Eén ding is helder: FinTech biedt grote kansen voor zowel startups als gevestigde organisaties. De startups met innovatieve, nuttige producten veroveren snel een enorme groep klanten. Daarom hebben investeerders FinTech massaal omarmd. De kansen liggen er voor het oprapen. De vraag is alleen: wie komt met het juiste idee en brengt dit vervolgens zo snel mogelijk naar de markt?
Kansen in de FinTech.
Veel FinTech-bedrijven hebben de potentie om de bestaande dienstverlening van banken compleet te ontwrichten. Een goed voorbeeld hiervan is Statler. Dankzij deze SaaS applicatie regelen hotels hun volledige bedrijfsproces volledig online. Hun budgetten en KPI’s daarbij inbegrepen. Een ander voorbeeld is Simpled Card, een flexibel betaalsysteem. Hiermee geven bedrijven zelf betaalpassen uit (zie kader). Beide voorbeelden bieden een dienst aan die het betaalverkeer vereenvoudigt en gebruiksvriendelijker maakt. Hierdoor vullen zij het bestaande bankaanbod aan en verbeteren dit.
Een succesvol FinTech-product is vernieuwend en heeft grote meerwaarde. Met als gevolg dat het onweerstaanbaar is voor gebruikers. Daarnaast moet het product zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Een app moet bijvoorbeeld op alle mobiele platformen gebruikt kunnen worden. Voorbeelden van moeilijk te gebruiken producten zijn hardware-specifieke diensten (denk aan kaartlezers en scanners) of ingewikkelde diensten die veel gebruiksuitleg vragen. Dus: hoe lager de drempel, hoe groter de kans op marktsucces. FinTech-startups ontwikkelen diensten en producten voor een breed scala aan (niche)markten. Het verbeteren van betalingsverkeer, het optimaliseren van administratieve processen of het vinden van financiering via crowdfunding: u noemt het maar. Op dit moment verschijnen er daarom dagelijks nieuwe FinTechbedrijven op de markt. Startups met het gouden idee, op zoek naar investeerders en een geschikte ontwikkelpartner.
Samenwerken met banken.
Er is heel veel gaande op het gebied van wetgeving rond betalingsverkeer. Dit gebeurt mede onder druk van de Europese Unie, omdat men de financiële markt toegankelijker wil maken voor nieuwe spelers.
De opkomst van FinTech wordt door de banken met gemengde gevoelens bekeken. In hun externe communicatie omarmen ze de trend en investeren zij regelmatig in FinTech-startups. Achter de schermen blijkt echter dat zij FinTech-startups zoveel mogelijk dwarsbomen. Maar de meeste FinTech-bedrijven willen juist met de banken samenwerken. FinTech-bedrijven proberen zich namelijk vooral te onderscheiden met hun dienstverlening of focus op een specifieke nichemarkt. Aan de achterkant behouden zij echter de integratie met het traditionele betalingsverkeer. Daarom hebben de meeste FinTech-bedrijven geen belang bij het buitenspel zetten van banken. Ter illustratie: Diensten als PayPal, Apple Pay of Google Pay kunnen uiteindelijk functioneren als een op zichzelf staand betaalsysteem. En hiermee de banken dus buitenspel zetten. In de praktijk zijn deze diensten echter allemaal gekoppeld aan een creditcard of bankrekening. Een FinTech-dienst gaat in zo’n model dus prima hand in hand met een traditionele bank. Het biedt immers aanvullende dienstverlening, die bovendien vaak niet door de bank zelf geleverd kan worden.
Van businessplan naar succes.
Het vertalen van een businessplan naar een concreet FinTech-product is geen eenvoudig proces. Van de diensten die je met het product levert, moet je goed bepalen wat hiervan de meerwaarde is.
Je moet keuzes maken over de functionaliteit die je gaat ontwikkelen, welke onderdelen je zelf maakt en wat je aan derde partijen overlaat. Dit kan grote gevolgen hebben. Door kleine verschillen in een implementatie bespaar je vaak veel geld bij de realisatie van de software. Het is belangrijk om tijdig over dit soort zaken te sparren met een ontwikkelaar, omdat die als externe partij vanuit een totaal ander perspectief naar een project kijkt.
In de streng gereguleerde financiële markt is het bovendien noodzaak om rekening te houden met de geldende wetten, regels en financiële kernprocessen. Sommige zaken zijn bijzonder complex. Denk aan veilig omgaan met persoonsgegevens en het leggen van de juiste koppelingen met financiële systemen. Een ontwikkelpartner die regelmatig contact heeft met De Nederlandsche Bank, auditors en juristenis is aan te raden. Laat je goed informeren en adviseren, omdat dit ingrijpende gevolgen heeft voor de architectuur en werking van de software die je ontwikkelt.
Agile & Lean voor snelle resultaten.
Bij softwareontwikkeling is agile de aangewezen werkwijze voor snelle resultaten. In zogeheten ‘sprints’ van circa twee weken lever je steeds een vooraf bepaalde set aan functionaliteit op. Op deze manier neem je tussentijdse nieuwe inzichten mee in de verdere ontwikkeling van het product. Bovendien is er zo meer zicht op de voortgang van het project. Een bijkomend voordeel is dat je een product al eerder in het proces met gebruikers deelt. Hierdoor krijgen de ontwikkelaars al in een vroeg stadium waardevolle feedback van eindgebruikers.
Hoe ontwikkel je een succesvol fintech product?
GlobalOrange heeft een ruime expertise met het ontwikkelen van succesvolle fintech-producten. Lees in onze whitepaper hoe je een fintech product succesvol kunt ontwikkelen.
Lean Startup.
Naast Agile is het ook steeds gebruikelijker om software te ontwikkelen volgens de Lean Startup-filosofie, die uitstekend wordt beschreven in het gelijknamige boek van Eric Ries. In het kort houdt dit in dat er bij de ontwikkeling van een SaaSproduct zo snel mogelijk wordt toegewerkt naar een Minimal Viable Product (MVP), ofwel een product dat aan de minimale eisen voldoet om van meerwaarde te zijn voor de gebruiker. Door klein te beginnen en niet in één keer het volledige eindproduct te ontwikkelen, kan een product eerder in de markt gezet worden tegen een lagere investering. Het gevolg is dat gebruikers er eerder van kunnen profiteren en dat er al vroeg in de ontwikkeling duidelijk wordt of de beoogde bedrijfsdoelstellingen worden gehaald.
FinTech startup SimpledCard.
Het door GlobalOrange ontwikkelde SimpledCard is een succesvol FinTech-product waarbij bedrijven zelf betaalpassen uit kunnen geven. En in een online omgeving beheren zij realtime de bestedingsruimte. Medewerkers of cliënten betalen vervolgens elektronisch met een betaalpas die net zo werkt als een normale bankpas of creditcard. Maar het grote verschil is dat hiervoor geen aparte bankrekening of papierwerk nodig is.
SimpledCard maakt het voor bedrijven mogelijk om hun fysieke geldkas af te schaffen. Maar ook zijn de processen rond administratieve verwerking van declaraties dan overbodig. Dit past volledig in de FinTech-trend, waarbij je een nieuwe dienst levert die iets toevoegt aan het financiële productenaanbod van banken. De ingebruikname is bovendien uiterst laagdrempelig, doordat de dienst als SaaS wordt geleverd. Bovendien verschilt het betalen met een Simpled Card dus niet van een normale bankpas. Maar Simpled Card gaat absoluut niet over een stukje plastic dat gekoppeld is aan een betaalrekening. Nee. De grote meerwaarde gaat over de slimme software op de achtergrond, die het gebruik van betaalpassen loskoppelt van een bankrekening of krediet. Het is een SaaS-dienst die niet louter financiële transacties registreert, maar directe koppelingen heeft met de financiële software
Fintech dienst zelf of samen ontwikkelen.
Het ontwikkelen van een FinTech-dienst is veel complexer dan een generiek SaaS-product. Behalve de juiste technische expertise, moet je ook de financiële sector grondig kennen.
Het businessmodel vereist naadloze aansluiting op de geldende wetten en regels. Optimale beveiliging en robuustheid zijn van groot belang, omdat je werkt met persoonlijke en financiële gegevens. Daarnaast is het ook nog eens noodzakelijk dat een FinTech-product aan dezelfde eisen voldoet als elke andere SaaS-dienst of app. Gebruiksgemak, user experience en laagdrempeligheid zijn essentieel om de acceptatie en adoptie van gebruikers te versnellen. Daarom is het belangrijk om een ontwikkelpartner te kiezen met gedegen kennis van zowel de FinTech-sector als het ontwikkelen van SaaS. Een partij die een nieuw product snel naar de markt brengt. Maar bovenal een ontwikkelaar is met een bewezen trackrecord in de financiële sector, en u zodoende op hoog niveau adviseert op dit gebied.
In minder dan 100 dagen naar een compleet nieuw Tikkie.
We ondersteunden het innovatie lab van ABN AMRO met de ontwikkeling van de Duitse, en nieuwe Nederlandse, versie van Tikkie. Samen met ABN AMRO en Tikkie hebben we de codebase van Tikkie gerefactored, klaar gemaakt voor localization en sterk schaalbaar gemaakt. Daarnaast hebben we met andere experts ervoor gezorgd dat Tikkie draait op Amazon’s AWS. Deze nieuwe versie van Tikkie is klaar voor de toekomst en kan groeien zonder dat de variabele kosten significant stijgen.
Gabi Helfenstein (Tikkie/Moneyou) aan het woord:
De Duitse variant van Tikkie hebben we samen met ontwikkelaars van GlobalOrange opgebouwd tijdens een 100 dagen challenge. In ons kantoor hing een, inmiddels beruchte, scheurkalender. Elke dag telde. We hebben deze ambitieuze deadline als team ruimschoots gehaald. Uiteindelijk hebben we 67 effectieve werkdagen nodig gehad om Tikkie in de Duitse App-store te krijgen.
Maak een afspraak.
Bent u ook klaar om een succesvol FinTech-product te ontwikkelen? Laat GlobalOrange u ondersteunen. Voor start-ups, scale-ups en corporates ontwikkeld GlobalOrange maatwerk software en machine learning-toepassingen die perfect aansluiten op bedrijfskritische processen. Met meer dan 15 jaar zakelijke- en technische expertise helpen wij organisaties groeien, innoveren en zich te onderscheiden.
Kunnen we u ook helpen? Maak een afspraak. – Guido Sival