
Succesvol te zijn in de hedendaagse economie
in zijn boek The Lean Startup, legt Eric Ries uit dat bedrijven moeten continu innoveren om op een blijvende manier succesvol te zijn in de hedendaagse economie. Maar wat is nu de beste manier voor organisaties om snel, efficiënt en met succes nieuwe producten of diensten in de markt kunnen zetten?
Het in 2011 uitgebrachte boek van Eric Ries, veroorzaakte een revolutie binnen organisaties en is meer dan 10 jaar later nog steeds uiterst relevant. Lean Startup is een innovatie methode voor het ontwikkelen van producten. diensten en bedrijfsmodellen. Het biedt een andere kijk op strategie en nieuwe manier van snelle en effectieve bedrijfsvoering.
Waarom continue innovatie essentieel is
De markt verandert snel, en klantverwachtingen evolueren nog sneller. Zonder innovatie raken organisaties hun relevantie kwijt. Maar innovatie kost tijd, geld en energie. Hoe zorg je dat je geen kostbare resources verspilt aan producten waar niemand op zit te wachten? Dat is precies waar de Lean Startup methode het verschil maakt.
Wat is de Lean Startup methode?
Eric Ries legt het uit in zijn boek The Lean Startup. Het in 2011 uitgebrachte boek veroorzaakte een revolutie binnen organisaties en is meer dan 10 jaar later nog steeds uiterst relevant. Lean Startup is een innovatieve methode voor het ontwikkelen van producten, diensten en bedrijfsmodellen.
Het biedt een andere kijk op strategie en een nieuwe manier van snelle en effectieve bedrijfsvoering. Het doel is om zo snel mogelijk te valideren of een idee kans van slagen heeft — zonder maanden te verspillen aan plannen, bouwen en lanceren.
De belangrijkste principes van Lean Startup
De kracht van de Lean Startup methode ligt in een paar kernprincipes:
- Bouwen – Meten – Leren: Een cyclus waarmee je ideeën test en leert van de resultaten.
- Minimaal Levensvatbaar Product (MVP): Een eenvoudige versie van je product waarmee je feedback verzamelt.
- Valideren met echte gebruikers: Geen aannames, maar feiten. Je bouwt wat klanten echt nodig hebben.
- Pivot of Persevere: Op basis van data besluit je of je je strategie aanpast of verdergaat.
Deze aanpak past perfect bij snelgroeiende bedrijven die hun product-market fit willen versnellen. Bij GlobalOrange passen we deze principes toe in onze GOdna-methodologie om sneller waardevolle producten te ontwikkelen.
Lean Startup in de praktijk
Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van Tikkie door ABN AMRO. In een kort tijdsbestek werd een MVP gelanceerd waarmee direct feedback werd verzameld. De app groeide explosief dankzij een scherp inzicht in gebruikersbehoeften en snelle iteratie.
Bij GlobalOrange hanteren we eenzelfde aanpak. Met onze Tech Scan en Product Discovery Workshop helpen we klanten risico’s minimaliseren en sneller grip krijgen op de markt.
Waarom je dit boek moet lezen
The Lean Startup is een must-read voor iedereen die betrokken is bij productontwikkeling, van startup tot scale-up. Het leert je hoe je slimmer en sneller kunt werken, hoe je faalangst overwint, en hoe je leert van je gebruikers — zonder jaren te verspillen aan verkeerde keuzes.
Of je nu CTO, Head of Product of founder bent: dit boek verandert je kijk op innovatie voorgoed.
- BlogHet Minimum Loveable ProductRead more
- FrameworkDownload: Product Discovery frameworkRead more
- BlogWat is SaaS? En wat zijn de voordelen van een SaaS-product?Read more
- BlogWat kost software ontwikkeling?Read more
- BlogEssentiële vragen om aan een potentiële software ontwikkelaar te stellenRead more
- Blog5 strategieën voor de groei van je SaaS user baseRead more
- PodcasttipA Product Market Fit ShowRead more
- BoekentipBuild: An Unorthodox Guide to Making Things Worth MakingRead more
Klaar voor next level product development?
Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.