Wat is het verschil tussen een MVP en een Prototype?

Book icon 4 min

Bij het ontwikkelen van een product is het cruciaal om feedback van gebruikers te verzamelen en aannames te valideren. Een effectieve manier om dit te bereiken is het maken van een prototype. Dat is een voorproefje van het uiteindelijke product en kun je gebruiken om verschillende ideeën en concepten te onderzoeken. Een prototype ontwikkelt zich niet tot een volwassen product. Daarentegen is een Minimum Viable Product (MVP) de eenvoudigste versie van jouw product waarmee je in productie gaat. Het biedt waarde voor de gebruikers, stelt hen tevreden en bindt hen. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen een MVP en een prototype en de voordelen van het maken van een MVP.

“Een prototype en een MVP lijken misschien wel veel op elkaar, maar toch zijn ze niet hetzelfde.”

Wat is een prototype?

Het verzamelen van feedback van gebruikers is misschien wel het belangrijkste wat je moet doen om voor jouw product de juiste keuzes te maken. Gedurende de ontwikkeling zul je hypotheses en aannames moeten valideren. Je kunt een prototype misschien het beste zien als voorbeeld, een voorproefje van hoe jouw product zou kunnen zijn. Het is echter niet zo dat een prototype uitgroeit tot een volwassen product. Beide producten kunnen gebruikt worden om hypotheses te testen.

Een prototype is te onderscheiden in 3 verschillende niveaus: Low-, medium- en high-fidelity prototypes. 

 1. Low-fidelity prototypes worden vooral gebruikt in een vroeg stadium van het ontwikkelproces. Het wordt eenvoudig op papier gemaakt op een snelle en goedkope manier. Ze zijn nuttig voor het testen van de basis layout, functionaliteit en workflow van een ontwerp. 
 2. Medium-fidelity prototypes zijn al meer gedetailleerd en geavanceerder en bieden een goede balans tussen functionaliteit, bruikbaarheid en kosten. Deze worden ontwikkeld met behulp van verschillende software tools. Hierdoor krijgen stakeholders een beter beeld van het uiteindelijke product. Bovendien is het een goede methode om feedback te ontvangen. 
 3. High-fidelity prototypes zijn gemaakt om eruit zien en aan te voelen als het eindproduct. Het belangrijkste is dat deze kunnen worden gebruikt om het voorstel aan (mogelijke) stakeholders te communiceren en om het ontwerp te testen. Ze zijn namelijk het meest gedetailleerd en realistisch. Het enige nadeel van dit prototype is dat ze vaak veel tijd en geld kosten, waardoor het meestal gebruikt wordt in de laatste ontwikkelingsfase.

Wat is een MVP?

Een MVP is de simpelste versie van je product waarmee je daadwerkelijk waarde kunt bieden aan je gebruikers en deze tevreden kunt stellen en aan je kunt binden. Het bouwen van een simpele maar goed functionerende versie van je uiteindelijke product zorgt ervoor dat je snel live kan en zaken kunt gaan doen. Er zijn veel voorbeelden van succesvolle bedrijven die van een MVP een echt werkend product werden, denk hierbij aan Facebook, Airbnb en Uber.

Kan een MVP ook worden beschouwd als een prototype?

Een prototype en een MVP lijken misschien wel veel op elkaar, maar toch zijn ze niet hetzelfde. Een MVP kan in sommige gevallen wel worden gezien als een soort prototype. Zowel MVP’s als prototypes zijn namelijk vroege versies van een product of dienst die worden gemaakt om bepaalde aannames en hypotheses te testen en te valideren voordat aanzienlijke middelen worden geïnvesteerd in het eindproduct.

Er zijn echter wel enkele verschillen tussen een MVP en een prototype. Prototypes worden vaak gebruikt om de haalbaarheid van een concept of ontwerp te testen, mogelijke problemen op te sporen en feedback te verzamelen om het product te verfijnen voordat het wordt gelanceerd. Een MVP kan dit ook maar is daarnaast ook een goede techniek om een product te realiseren. Het is een eerste iteratie van jouw product en dient goed genoeg te zijn om een probleem op te lossen voor jouw gebruikers. Het dient gebruiksklaar en effectief te zijn. Goed genoeg om direct omzet te kunnen realiseren uit een kleinere groep early adopters. Sterker nog, jouw MVP dient zo goed te zijn dat deze groep vroege gebruikers ambassadeurs worden van jouw product.

Kortom, hoewel een MVP en een prototype deels overlappende doelen dienen in het productontwikkelingsproces, is een MVP een meer functionele en gerichte versie van een product, terwijl een prototype een meer experimentele en verkennende versie is.

De belangrijkste verschillen tussen een MVP en een Prototype

 

Prototype MVP
Doel Test de uitvoerbaarheid van een idee of concept  Realisatie eerste bruikbare versie product, maximaal leren en verzamelen feedback
Focus Ideeën en concepten snel en op een eenvoudige manier valideren Snel ontwikkelen van product dat direct waarde toevoegt voor gebruikers
Features Features worden alleen in als proof of concept ontwikkeld Basis functionaliteit om maximale waarde te creëren
Ontwikkeld voor Ontwikkelteam en belangrijkste  stakeholders Early adopters
Legacy Verwijderd na testen Eerste iteratie product
Feedback gezocht op Product, concept of idee Eerste versie van werkend product 
Bevat Mock-up’s, video’s of presentatie Belangrijkste features waarmee gebruikers aan de slag kunnen
Waarde Demonstreert verwachte waarde Levert tastbare waarde
Ontwikkeld wanneer Business case niet bewezen / risico’s onbekend Business case bewezen / risico’s acceptabel
Testen Behoeft in markt Geleverde oplossing
Omzet Levert geen directe omzet Betalende early adopters

Hoe kan ik het verschil tussen een MVP en een prototype effectief communiceren aan belanghebbenden of teamleden?

Het communiceren van het verschil tussen een MVP en een prototype is belangrijk om vast te stellen dat stakeholders en teamleden een goed beeld hebben van het ontwikkelingsproces. Er zijn meerdere manieren om het verschil te communiceren en wij hebben ze hier voor jou op een rijtje gezet. 

 1. Definieer de term MVP en prototype. Gebruik hierbij eenvoudige taal, zodat je echt bij de basis begint. 
 2. Leg het primaire doel van beide uit om alle verschillen duidelijk te maken. 
 3. Benadruk de verschillen in functies en functionaliteit 
 4. Gebruik voorbeelden en hierbij visuals. Denk aan diagrammen of grafieken. Voorbeelden vanuit de praktijk over succesvolle producten of bedrijven die beide benadering effectief hebben gebruikt kunnen meer inzichten geven. 
 5. Moedig stakeholders en teamleden aan om vragen te stellen en eventuele zorgen aan te kaarten.

 

mvp

mvp

Voordelen MVP

 • Product zo snel mogelijk lanceren op de markt
 • Direct omzet genereren
 • Meteen beginnen met het verzamelen van feedback
 • Basis voor eventuele andere producten
 • Effectief besteden van ontwikkeluren

We hebben de belangrijkste voordelen van het ondernemen met een MVP uitgebreid voor je uitgelegd.

Ontvang onze whitepaper MVP ontwikkeling!

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Hoe meet je het succes van een prototype?

Allereerst is het meten van het succes van een prototype is van groot belang omdat het waardevolle inzichten brengt in het potentiële succes van het uiteindelijke product. Door het succes van een prototype te meten, kun je evalueren hoe goed het voldoet aan de gebruikersbehoeften en of het waarschijnlijk de gewenste bedrijfsresultaten zal bereiken. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de ontwikkeling van het product te sturen en datagedreven beslissingen te nemen over de toekomst ervan.

Het meten van het succes van een prototype doe je door middel van het volgen van de volgende stappen:

 1. Feedback van gebruikers is een van de meest makkelijke manieren om het succes van een prototype te meten. Je kunt namelijk feedback verzamelen over de bruikbaarheid, functionaliteit en algemene ervaring van het prototype. 
 2. Je kunt de kostenbesparing berekenen om het succes te meten van het ontworpen prototype. Wanneer door het prototype de tijd of middelen om een taak uit te voeren wordt verminderd, dan is dit te kwantificeren in termen van geld of tijd. 
 3. Wanneer je prototype is ontworpen om gebruikers te helpen bij het voltooien van een specifieke taak, dan kun je het succes meten door het voltooiingspercentage. Dit vertelt je hoeveel gebruikers er in staat waren om de taak succesvol te voltooien. 
 4. Als je product een nieuw idee of innovatie is, dan is het succes te meten aan de hand van de impact die het heeft op de markt. Wanneer het prototype leidt tot nieuwe trends of technologieën, kan het worden beschouwd als een succesvolle innovatie. 

Door het volgen van deze stappen biedt het de mogelijkheid om het succes van een prototype te meten en om data-driven beslissingen te maken voor het verbeteren van de prestaties. Dit helpt bij het maken van een product dat waarde toevoegt voor de gebruikers en het behalen van doelstellingen. 

Lees hier meer over het meten van succes van een MVP

De rol van prototypes bij productontwikkeling

De rol van een prototype bij productontwikkeling is cruciaal. Ontwerpers en ontwikkelaars kunnen hun ideeën testen, verfijnen en valideren voordat ze overgaan tot productie. Prototypes hebben verschillende rollen, waaronder het testen en valideren van ontwerpen, het communiceren van ideeën aan stakeholders, het vergemakkelijken van iteratie, het besparen van tijd en kosten en zelfs het dienen als een marketinginstrument. Door ontwerpfouten in een vroeg stadium te identificeren, kunnen prototypes bedrijven helpen betere producten te maken die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de gebruiker.

Al met al zijn prototypes een essentieel hulpmiddel voor productontwikkeling, waarmee bedrijven hoogwaardige, gebruikersgerichte producten kunnen maken die slagen op de markt. 

Ben je geïnteresseerd in de rol van MVPs bij productontwikkeling? Klik dan hier.

mvp

 

mvp

Wat zijn veel gemaakte fouten bij het bouwen van een prototype?

Het bouwen van een prototype is een cruciale stap in de productontwikkeling, maar het is gemakkelijk om fouten te maken die het proces kunnen belemmeren. 

Hieronder zie je veel voorkomende fouten die moeten worden vermeden:

 • Het overslaan van de planningsfase 
 • Te veel focussen op de looks
 • Niet vaak en vroeg genoeg testen 
 • Het prototype te ingewikkeld maken 
 • Feedback negeren 

Door deze fouten te vermijden is het mogelijk om een succesvol product te maken dat voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.

Ben je geïnteresseerd in de veelgemaakte fouten tijdens het bouwen van een MVP? Klik dan hier.

Ready for next level product development?

Laten we een digitaal product ontwikkelen waar eindgebruikers en business stakeholders blij van worden en dat bovendien toekomstbestendig, schaalbaar, veilig en gemakkelijk te onderhouden is.