Een paar dagen geleden waren we op zoek naar een paar opvallende statistieken over project management om te kunnen presenteren tijdens een van onze sharpening days. Nou, we vonden enkele wel heel bijzondere statistieken. Wist u dat 75% van alle IT-managers niet geloven dat hun project zal slagen? Of dat minder dan een derde van alle software projecten op tijd en binnen budget worden opgeleverd?
We kunnen toch wel stellen dat dit behoorlijk schokkende cijfers zijn. Daarom vroegen we ons af: waarom mislukken sommige software projecten? En belangrijker, wat kunt u doen om dit te voorkomen?
TLDR; Software projecten falen door gebrekkige testen, het ontbreken van een Sprint 0 en slechte communicatie. Wilt u weten hoe u dit kunt voorkomen? Lees dan verder, of neem contact met ons op!
Software wordt tijdens de ontwikkeling niet vaak genoeg getest.
Stel, u heeft een nieuw idee of u gaat uw bestaande software vervangen. Na een pittige leveranciersselectie kiest en een partij met wie u aan de slag gaat. Vol goede moed beginnen u en uw nieuwe partner aan het ontwikkelen van uw product. Het gaat goed. Zo goed zelfs dat u en uw partner besluiten een nieuwe en onmogelijke deadline te halen. Even de schouders eronder en blik op de horizon!
Hier ging het fout.
Tenminste, dit zult u wellicht later inzien. Zoals we al eerder schreven: Het stapsgewijs vervangen van een product, in bijvoorbeeld maandelijkse of tweemaandelijkse releases en zeer regelmatig testen, biedt u controle. Bovendien kunt u feedback en gegevens van gebruikers verzamelen en problemen en kansen in een vroeg stadium ontdekken en zonodig bijsturen. Maar, het betekent natuurlijk ook dat u het oude product moet laten werken totdat de nieuwe klaar is om het te vervangen.
Het niet testen van software is de belangrijkste valkuil die er software projecten doet mislukken. Regelmatig en grondig testen van (onderdelen van) uw product scheelt kan veel tijd en geld schelen.
Voorkom dergelijke scenario’s door Agile te werken. Agile software ontwikkeling is vooral gericht op vermijden van risico’s door te ontwikkelen in overzichtelijke en korte tijdspannes. We zien elk van deze tijdspannes, of sprints, als een klein project op zich. Elk van deze kleine projecten bevat de noodzakelijke taken van een regulier project: analyse, planning, taakverdeling, ontwerp, testen en documentatie. We schreven er een whitepaper over.
Whitepaper Agile Software Ontwikkeling.
Software ontwikkelen met snelle en meetbare bedrijfsresultaten
Het bedrijfsleven wordt tegenwoordig gedicteerd door steeds snellere technologische en economische ontwikkelingen.
Maar wat is de beste manier voor organisaties om snel, efficiënt en regelmatig nieuwe producten of diensten op de markt te kunnen zetten?
De doelstellingen van het project en specificaties van het eindproduct zijn niet duidelijk.
Voor zowel de klantzijde als de ontwikkelende partij is het van het grootste belang precies te weten wat er precies ontwikkeld wordt en waarom. Het omgekeerde is ook waar, het is de taak van de ontwikkelende partij om de klantzijde in te lichten over hoe deze ontwikkeling zal geschieden, en waarom dan wel natuurlijk.
Daarom is het goed om van te voren alle neuzen in dezelfde richting te hebben. Bij GlobalOrange doen we dit altijd met een zogenaamde Sprint 0.
Sprint 0 is de sprint voor alle andere sprints, dat voelde u waarschijnlijk al aankomen. Het is als het ware de analytische fase waarin we de Scope, Definitie, MvP van het te ontwikkelen product bespreken. We bespreken de architectuur, planning, risico’s en de samenwerking. Ook bespreken we de doelen van het project en de visie hierachter. Zo kiezen we op een verantwoorde manier richting en voorkomen we een valse start.
Wat koopt u dan voor een Sprint 0? Terechte vraag, naast het bovengenoemde levert de investering in een Sprint 0 u de volgende producten:
Business Analysis + UX
- Product Vision
- Roadmap
- MLP definition
- First detailed specs
- (optional: UX design)
- Estimation & Team composition
Technology
- Non-Functional req’s
- High-Level Architecture
Project Management
- Risks + mitigations
- Project Plan
Software ontwikkeling faalt door slechte communicatie.
Effectieve communicatie is van groot belang in elke omgeving waarin gewerkt wordt. Het creëert een open en prettige omgeving en zorgt voor een goede relatie tussen software ontwikkelaars, klanten en stakeholders.
Een soepele en continue communicatie tussen ontwikkelaars en opdrachtgever zorgt voor transparantie. Verrassingen worden voorkomen en zo wordt het beruchte ‘point of no-return’ vermeden. Elk project brengt uitdagingen met zich mee, geen enkel probleem. Een uitdaging wordt pas een probleem op het moment dat deze onbesproken blijft.
Het uitblijven van effectieve communicatie is een belangrijke reden voor het falen van software ontwikkeling en frustratie aan zowel de ontwikkelende- als de opdrachtgevende zijde.
Scrum biedt ons een framework voor snelle en effectieve communicatie. Niet alleen zorgt Scrum voor een korte time to market, de korte ‘daily scrums’ zorgen ervoor dat de scrum master, development team en product owner op de hoogte is van de status en vorderingen binnen het project.
Vrijblijvend advies over software ontwikkeling?
Laat uw gegevens hier achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
“GlobalOrange heeft goed met ons meegedacht en door toepassing van machine learning de applicatie vereenvoudigd. Onze eindgebruikers hoeven nu veel minder tijd te besteden aan controle.”