Hoe selecteer je het beste softwarebedrijf?

Om stabiele groei te stimuleren wil je jezelf kunnen focussen op de ambities van jouw bedrijf en niet op technische uitdagingen. Je bent op zoek naar een partner die ontzorgt, welke past bij jouw doelstellingen, jouw manier van werken en natuurlijk jouw budget.

Het selecteren van een geschikt softwarebedrijf is van groot belang maar lang niet eenvoudig. Als je op zoek bent naar een goede partner voor de ontwikkeling van jouw maatwerk software of SaaS-product, dan maken we graag een afspraak om te bekijken wat we voor je kunnen betekenen.

IN DIT ARTIKEL

 • Communicatie als belangrijk criterium
 • Het bepalen van de Total Cost of Ownership
 • De omvang van een software ontwikkelingsbedrijf
 • De gevraagde expertise

Communicatie als belangrijke eis voor softwareontwikkeling

In de zoektocht naar geschikt softwarebedrijf worden vaak als eerste criteria de bedrijfsgrootte, de prijsmodellen, de expertise en de locatie meegewogen. Zelden wordt de kwaliteit van communicatie als een belangrijke factor meegenomen. Dit terwijl goede communicatie met stip het belangrijkste criterium is voor het succes van het IT project. Denk hierbij aan de communicatie tussen product owner, scrum master en ontwikkelaars. Ook de juiste inzet van rol van product owner binnen jouw bedrijf bepaalt het succes van de communicatie.

GlobalOrange plaatst bijvoorbeeld altijd de rol van product owner bij de klantzijde, gespiegeld door een ervaren projectmanager of analist aan onze zijde. Zo halen we maximale waarde uit uw vakkennis en onze ervaring met andere projecten.

Botentekoop.nl

"Goede communicatie is met stip het belangrijkste criterium is voor het succes van een IT project."

Wij hebben o.a. software ontwikkeld voor:

Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl

Bij welk softwarebedrijf heb je de laagste Total cost of ownership?

Natuurlijk is de prijsstelling van een softwarebedrijf belangrijk in je zoektocht naar de perfecte partner. Daarbij moet je jezelf afvragen hoe je die prijsstelling over een bepaalde gewenste levensduur oftewel TCO (total cost of ownership) gaat bepalen. Bij software ontwikkeling wordt de TCO door de factoren hiernaast bepaald.

Al deze factoren zijn van invloed op de prijs / TCO. Samenvattend komt het er op neer dat je het beste af bent met een ervaren team van echte top ontwikkelaars die volgens een Lean en Agile methodiek software ontwikkelen. Zij kiezen daarbij voor een toekomstvaste architectuur en technologie en gebruiken open source componenten om het standaard werk te minimaliseren. Dit alles onder de voorwaarde dat je geen last hebt van vendor lock-in.

 • Uurtarieven: Deze variëren voor Nederlandse ICT bedrijven tussen de 80 en 150 euro per uur afhankelijk van kwaliteit en senioriteit. Voor nearshoring (Oost-Europa) gelden tarieven van 40-70 euro per uur en bij offshoring (India en de rest van Azië) moet u denken aan tarieven van 20-40 euro per uur.
 • Snelheid van de ontwikkelaar: ICT bedrijven met echte top ontwikkelaars kunnen zo een factor 10 sneller ontwikkelen dan die met minder begaafde ontwikkelaars. Dit heeft ook met ervaring en met de inzet van specialisten ipv generalisten/”manusjes van alles” te maken.
 • First-time right: Wordt in 1 keer het juiste ontwikkeld of wordt er tijd verspild aan features die uiteindelijk niet gebruikt worden. Een goed IT bedrijf kan u helpen om in 1 keer het juiste te ontwikkelen.
 • Lean ontwikkeling / beperken van waste: Lean ontwikkeling (icm Agile ontwikkeling) zorgt ervoor dat u aan de hand van klantfeedback in kleine stappen uw product doorontwikkeld. Dit is bewezen de snelste en meest kosteneffectieve manier van productontwikkeling.
 • Duurzaamheid technologie en architectuur: Kies niet voor te exotische / hippe technologieën; de kans dat die over een paar jaar niet meer ondersteund worden of dat er geen ontwikkelaars voor te vinden zijn is aanzienlijk.
 • Gebruik van Open Source componenten: Componenten met een grote community aan ontwikkelaar die veel tijd in ontwikkeling besparen zodat alleen het onderscheidende vermogen ontwikkeld hoeft te worden.
 • Vendor Lock-in: Welke kosten moet u in de toekomst maken als u van softwarebedrijf wilt veranderen?

Whitepaper: Succesvol een SaaS-product ontwikkelen

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Softwareontwikkeling waar we trots op zijn

Wat zegt de omvang van het softwarebedrijf?

De omvang van een software ontwikkelingsbedrijf en de omvang van de projecten in het portfolio zijn een belangrijke factor in het maken van je keuze. Als een leverancier te groot is en meestal met grote ondernemingen werkt, kan het zijn dat ze te weinig aandacht besteden aan uw specifieke behoeften. Als een bedrijf te klein is, kan het zijn dat het niet genoeg ervaring heeft met het werken op een dergelijke schaal.

Een ander aspect dat sterk wordt beïnvloed door de omvang van het softwarebedrijf is het vermogen een ontwikkelingsteam op of af te schalen. Grote leveranciers hebben meer middelen en een grotere externe pool van geschikte kandidaten. Zo kunnen ze het ontwikkelingsteam gemakkelijk uitbreiden om de toenemende werkdruk aan te kunnen en mensen te laten rouleren naar een ander project als u moet opschalen. Anderzijds kunnen deze bedrijven gemakkelijker flexibeler zijn als u de ontwikkeling van uw product wilt terugschalen.

Botentekoop.nl

Botentekoop.nl

Ieder softwarebedrijf heeft zijn eigen expertises

Het is logisch om als ondernemer op zoek te gaan naar een softwarebedrijf dat zich specialiseert in een bepaald domein en een bepaalde technology stack. Ontwikkel je een financieel product? Dan is het handig om te zoeken naar een partij met veel ervaring in de ontwikkeling van Fintech software. Ben je een SaaS-ondernemer? Zoek een partij die je dan echt begrijpt en het portfolio heeft om dit aan te tonen. Het is in veel gevallen raadzaam om in eerste instantie vooral softwarebedrijven in overweging te nemen die dit soort expertise in huis hebben en snel personeel kunnen leveren, ongeacht alle andere criteria. Dus als je op zoek bent naar een specifieke vaardigheid, maak dan een shortlist van die leveranciers die een bewezen staat van dienst hebben op dat gebied.

Wij helpen je graag verder

Vrijblijvend een afspraak maken?

Het selecteren van een geschikt softwarebedrijf is van groot belang maar lang niet eenvoudig. Als je op zoek bent naar een goede partner voor de ontwikkeling van jouw maatwerk software of SaaS-product, dan maken we graag een afspraak om te bekijken wat we voor je kunnen betekenen.

Whitepapers, boekentips en blogs over SaaS ontwikkeling

 • Blog
  Connecting the dots: de juiste partner kiezen voor je volgende productaudit
  Botentekoop.nl
  Read more
 • Blog
  Pas het vernieuwde Agile Product Manifesto toe om sneller waarde te creëren
  Botentekoop.nl
  Read more
 • Blog
  10 effectieve SaaS-prijsmodellen voor maximaal product succes
  Botentekoop.nl
  Read more
 • Whitepaper
  Digital Product Development Maturity Model
  Botentekoop.nl
  Read more