Hoe selecteer je het beste softwarebedrijf?

Om stabiele groei te stimuleren wil je jezelf kunnen focussen op de ambities van jouw bedrijf en niet op technische uitdagingen. Je bent op zoek naar een partner die ontzorgt, welke past bij jouw doelstellingen, jouw manier van werken en natuurlijk jouw budget. Het selecteren van een geschikt softwarebedrijf is van groot belang maar lang niet eenvoudig. Als je op zoek bent naar een goede partner voor de ontwikkeling van jouw maatwerk software of SaaS-product, dan maken we graag een afspraak om te bekijken wat we voor je kunnen betekenen.

“Een collega van mij heeft GlobalOrange aanbevolen als partner om dit project te realiseren. De mensen van GlobalOrange zijn open, direct en committed. Hetzelfde kan gezegd worden over de communicatie, open en helder.”

Botentekoop.nl
Gabi Helftenstein
Chief Commercial Officer – Tikkie (ABNAMRO)

Welke diensten biedt een softwarebedrijf aan?

Softwarebedrijven bieden voornamelijk diensten rondom software ontwikkeling, waarbij softwareproducten worden gecreëerd of verbeterd om aan de specifieke behoeften van hun klanten te voldoen. Het softwarebedrijf kan een breed scala aan software ontwikkeling diensten leveren, waaronder

  • Ontwikkeling van software op maat: Het creëren van softwareoplossingen op maat voor de specifieke behoeften van individuele klanten.
  • Software integratie: Het integreren van verschillende softwaresystemen om naadloos samen te werken.
  • Software testen: Het uitvoeren van testen om de kwaliteit en prestaties van de software te waarborgen.
  • Software onderhoud: Het bieden van doorlopend onderhoud en ondersteuning voor de software, inclusief bug fixes en updates.
  • Software migratie: Het verplaatsen van software applicaties naar nieuwe platforms, systemen of omgevingen.
  • Software consultancy: Het verstrekken van deskundig advies en begeleiding aan klanten over software gerelateerde zaken, zoals systeem architectuur. softwareontwikkeling methodologie, en technologie selectie.
  • Uitrol van software: Installatie en configuratie van softwaretoepassingen in de omgeving van de klant.
  • Software training: Het geven van training aan het personeel van de klant over het effectieve gebruik van de software.

Sommige softwarebedrijven bieden ook aanvullende diensten aan, zoals webontwikkeling, ontwikkeling van mobiele apps en gegevensanalyse. De specifieke diensten die een softwarebedrijf aanbiedt, kunnen variëren afhankelijk van de expertise van het bedrijf, de focus op de sector en de doelmarkt. De diensten van de softwarebedrijven fluctueren mee met de huidige software trends.

Welke diensten biedt GlobalOrange als een softwarebedrijf aan?

GlobalOrange biedt drie softwarediensten aan:

 

Botentekoop.nl

Wij hebben o.a. software ontwikkeld voor:

Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl
Botentekoop.nl

Waar moet je op letten bij het selecteren van het juiste softwarebedrijf?

In de zoektocht naar een geschikt softwarebedrijf worden vaak als eerste criteria de bedrijfsgrootte, de prijsmodellen, de expertise en de locatie meegewogen. Zelden wordt de kwaliteit van communicatie als een belangrijke factor meegenomen. Dit terwijl goede communicatie met stip het belangrijkste criterium is voor het succes van het project. Denk hierbij aan de communicatie tussen product owner, scrum master en ontwikkelaars. Ook de juiste inzet van de rol van product owner binnen jouw bedrijf bepaalt het succes van de communicatie.

  • Communicatie als belangrijke eis voor softwareontwikkeling

GlobalOrange plaatst bijvoorbeeld altijd de rol van product owner bij de klantzijde, gespiegeld door een ervaren projectmanager of analist aan onze zijde. Zo halen we maximale waarde uit jouw vakkennis en onze ervaring met andere projecten.

Wil je graag een samenwerking aangaan met een softwarebedrijf? Dan hebben wij handige tips voor jou op een rijtje gezet in deze blog.

“Goede communicatie is met stip het belangrijkste criterium is voor het succes van een IT project.”

Bij welk softwarebedrijf heb je de laagste Total cost of ownership?

Natuurlijk is de prijsstelling van een softwarebedrijf belangrijk in je zoektocht naar de perfecte partner. Daarbij moet je jezelf afvragen hoe je die prijsstelling over een bepaalde gewenste levensduur oftewel TCO (total cost of ownership) gaat bepalen. Bij software ontwikkeling wordt de TCO door de factoren hiernaast bepaald.

Al deze factoren zijn van invloed op de prijs / TCO. Samenvattend komt het er op neer dat je het beste af bent met een ervaren team van echte top ontwikkelaars die volgens een Lean en Agile methodiek software ontwikkelen. Zij kiezen daarbij voor een toekomstvaste architectuur en technologie en gebruiken open source componenten om het standaard werk te minimaliseren. Dit alles onder de voorwaarde dat je geen last hebt van vendor lock-in.

  • Uurtarieven: Deze variëren voor Nederlandse ICT bedrijven tussen de 80 en 150 euro per uur afhankelijk van kwaliteit en senioriteit. Voor nearshoring (Oost-Europa) gelden tarieven van 40-70 euro per uur en bij offshoring (India en de rest van Azië) moet u denken aan tarieven van 20-40 euro per uur.
  • Snelheid van de ontwikkelaar: ICT bedrijven met echte top ontwikkelaars kunnen zo een factor 10 sneller ontwikkelen dan die met minder begaafde ontwikkelaars. Dit heeft ook met ervaring en met de inzet van specialisten ipv generalisten/”manusjes van alles” te maken.
  • First-time right: Wordt in 1 keer het juiste ontwikkeld of wordt er tijd verspild aan features die uiteindelijk niet gebruikt worden. Een goed IT bedrijf kan u helpen om in 1 keer het juiste te ontwikkelen.
  • Lean ontwikkeling / beperken van waste: Lean ontwikkeling (icm Agile ontwikkeling) zorgt ervoor dat u aan de hand van klantfeedback in kleine stappen uw product doorontwikkeld. Dit is bewezen de snelste en meest kosteneffectieve manier van productontwikkeling.
  • Duurzaamheid technologie en architectuur: Kies niet voor te exotische / hippe technologieën; de kans dat die over een paar jaar niet meer ondersteund worden of dat er geen ontwikkelaars voor te vinden zijn is aanzienlijk.
  • Gebruik van Open Source componenten: Componenten met een grote community aan ontwikkelaar die veel tijd in ontwikkeling besparen zodat alleen het onderscheidende vermogen ontwikkeld hoeft te worden.
  • Vendor Lock-in: Welke kosten moet u in de toekomst maken als u van softwarebedrijf wilt veranderen?

Whitepaper: Succesvol een SaaS-product ontwikkelen

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

Softwareontwikkeling waar we trots op zijn

Wat zegt de omvang van het softwarebedrijf?

De omvang van een software ontwikkelingsbedrijf en de omvang van de projecten in het portfolio zijn een belangrijke factor in het maken van je keuze. Als een leverancier te groot is en meestal met grote ondernemingen werkt, kan het zijn dat ze te weinig aandacht besteden aan uw specifieke behoeften. Als een bedrijf te klein is, kan het zijn dat het niet genoeg ervaring heeft met het werken op een dergelijke schaal.

Een ander aspect dat sterk wordt beïnvloed door de omvang van het softwarebedrijf is het vermogen een ontwikkelingsteam op of af te schalen. Grote leveranciers hebben meer middelen en een grotere externe pool van geschikte kandidaten. Zo kunnen ze het ontwikkelingsteam gemakkelijk uitbreiden om de toenemende werkdruk aan te kunnen en mensen te laten rouleren naar een ander project als u moet opschalen. Anderzijds kunnen deze bedrijven gemakkelijker flexibeler zijn als u de ontwikkeling van uw product wilt terugschalen.

Botentekoop.nl

Botentekoop.nl

Ieder softwarebedrijf heeft zijn eigen expertises

Het is logisch om als ondernemer op zoek te gaan naar een softwarebedrijf dat zich specialiseert in een bepaald domein en een bepaalde technology stack. Ontwikkel je een financieel product? Dan is het handig om te zoeken naar een partij met veel ervaring in de ontwikkeling van Fintech software. Ben je een SaaS-ondernemer? Zoek een partij die je dan echt begrijpt en het portfolio heeft om dit aan te tonen. Het is in veel gevallen raadzaam om in eerste instantie vooral softwarebedrijven in overweging te nemen die dit soort expertise in huis hebben en snel personeel kunnen leveren, ongeacht alle andere criteria. Dus als je op zoek bent naar een specifieke vaardigheid, maak dan een shortlist van die leveranciers die een bewezen staat van dienst hebben op dat gebied.

Wat is het verschil tussen een softwarebedrijf en een IT bedrijf?

De termen “softwarebedrijf” en “IT-bedrijf” worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn subtiele verschillen tussen de twee.

Een softwarebedrijf is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van softwareproducten. Ze kunnen software ontwikkelen voor een specifiek doel, zoals boekhouding, projectbeheer of relatiebeheer. Ze kunnen ook software maken voor een specifieke bedrijfstak, zoals de gezondheidszorg of de financiële sector. De primaire focus van een softwarebedrijf is het creëren, verbeteren en verkopen van software producten.

Aan de andere kant is een IT-bedrijf een bredere term die een breder scala aan diensten omvat dan alleen softwareontwikkeling. IT-bedrijven kunnen diensten leveren zoals softwareontwikkeling, installatie en onderhoud van hardware, ontwerp en implementatie van netwerkinfrastructuur, cyberbeveiliging, gegevensanalyse en cloud computing-diensten.

Eigenlijk is een softwarebedrijf een subset van een IT-bedrijf dat zich uitsluitend richt op softwareontwikkeling, terwijl een IT-bedrijf een reeks technologie gerelateerde diensten levert die verder gaan dan alleen softwareontwikkeling. Hieronder hebben we de concrete verschillen tussen een softwarebedrijf en een IT bedrijf uitgelegd.

Focus: Een IT-bedrijf richt zich doorgaans op het leveren van een breed scala aan technologie gerelateerde diensten, terwijl een softwarebedrijf zich voornamelijk richt op het ontwikkelen en verkopen van software producten.

Omvang van de diensten: Een IT bedrijf kan een breed scala aan diensten aanbieden, waaronder hardware installatie en onderhoud, netwerk setup en beheer, cybersecurity, cloud computing, data management, en meer. Een softwarebedrijf, daarentegen, richt zich typisch alleen op softwareontwikkeling, zoals het ontwikkelen van toepassingen, het creëren van softwareoplossingen voor specifieke industrieën, of het ontwikkelen van softwaretools die andere bedrijven kunnen gebruiken.

Bedrijfsmodel: IT-bedrijven werken meestal volgens een dienstenmodel waarbij ze op contractbasis diensten leveren aan klanten. Softwarebedrijven daarentegen verkopen softwareproducten vaak rechtstreeks aan klanten of leveren deze als dienst op abonnementsbasis.

Vaardigheden: De vereiste vaardigheden voor een IT-bedrijf kunnen een reeks technische vaardigheden omvatten, waaronder netwerken, cyberbeveiliging, databasebeheer en meer. Softwarebedrijven kunnen zich echter meer richten op vaardigheden op het gebied van softwareontwikkeling, zoals programmeren, software architectuur, testen en kwaliteitsborging.

Klantenbestand: IT-bedrijven kunnen werken met een breed scala aan klanten, waaronder kleine bedrijven, ondernemingen, overheidsinstellingen en non-profitorganisaties. Softwarebedrijven daarentegen richten zich vooral op bedrijven in specifieke sectoren of met specifieke software behoeften.

Innovatie: Softwarebedrijven zijn meestal meer gericht op innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten, terwijl IT-bedrijven meer gericht kunnen zijn op het optimaliseren van bestaande systemen en het bieden van voortdurende technische ondersteuning.

Inkomstenstromen: IT-bedrijven genereren vaak inkomsten uit lopende dienstencontracten, terwijl softwarebedrijven inkomsten genereren uit de verkoop van software, abonnementen en licentievergoedingen.

Wij helpen je graag verder

Vrijblijvend een afspraak maken?

Het selecteren van een geschikt softwarebedrijf is van groot belang maar lang niet eenvoudig. Als je op zoek bent naar een goede partner voor de ontwikkeling van jouw maatwerk software of SaaS-product, dan maken we graag een afspraak om te bekijken wat we voor je kunnen betekenen.

Whitepapers, boekentips en blogs over SaaS ontwikkeling

  • Blog
    InfraKit – AWS Certified
    Botentekoop.nl
    Read more
  • Whitepaper
    Digital Product Development Maturity Model
    Botentekoop.nl
    Read more
  • Framework
    Een nieuw digitaal product maken?
    Botentekoop.nl
    Read more
  • Blog
    De weg naar succes in health tech: innovatie en groei door UX
    Botentekoop.nl
    Read more